Uoči dijaloga Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen sutra u Briselu sastankom premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, uz posredovanje predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. Kako je navedeno, na sastanku će dve strane razgovarati o primeni postojećih sporazuma i razmatrati dalje korake u okviru dijaloga.

Zvanično Brisel očekuje i Aleksandra Vučića i Isu Mustafu. Uprkos ranijoj izjavi da bez napretka u viznoj liberalizaciji neće ići u Brisel, Mustafa dolazi.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič kaže da su vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine dva potpuno odvojena pitanja.

Iz Prištine stiže objašnjenje Mustafinog stava.

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku kaže da je premijer tom izjavom želeo da još jednom pošalje jasnu poruku Evropskoj uniji da taj proces ne prolongira beskrajno.

Sutrašnji sastanak u Briselu opterećuju dogovori iz avgusta koji nisu sprovedeni!

"Ponekad imamo dobru implementaciju, ali nije to uvek tako, zato su sastanci na najvišem nivou i nivou radnih grupa", rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru potpisani su još 25. avgusta.

Statut ZSO trebalo je da bude gotov 25. decembra. Kosovska vlada još nije počela da radi na izradi nacrta, a u toku je formiranje ekspertske grupe koja će se baviti time, pišu tamošnji mediji. Mora biti doneta izvršna uredba o osnivanju zajednice.

"Donošenje dekreta o ZSO i početak procesa u sistemu uspostavljanja ZSO. Proces koji se vodi nema zamenu, prvih šest tačaka stoji i dalje kao obaveza Prištine iz prvog Briselskog sporazuma", rekao je koordinator Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić.

Beograd nastupa bez prognoze o ishodu nove runde, sa opredeljenjem da se razgovara.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da tim Beograda uvek ide i nosi dobru volju, ide da razgovara o onome što je dogovoreno 25. avgusta.

"Nikad ne dajem snažne izjave kojima bu trebalo da dobijem mnogo glasova kao što su oni radili. Podsetiću, rekli su pre 10 dana da neće ni za živu glavu u Brisel. Nasmejao sam se i rekao: ići će kao bele lale", rekao je Vučić.

Još dogovora čeka primenu. Onaj o telekomunikacijama predviđa da Telekom nesmetano radi na Kosovu. Dve strane, između ostalog, spore se o baznim stanicama. Kada je reč o železničkom i vazdušnom saobraćuju, što su teme koje kandiduje kosovski premijer, ali i pitanja koja interesuju i Beograd, samo što ih Priština, kako kažu, politizuje u statusne svrhe. Dosadašnja politika Brisela je da se razgovara o onome na šta pristaju obe strane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара