Albanci s juga Srbije žele da učestvuju u Briselskom dijalogu

Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije tražili su od kosovskih vlasti da ih uključe u Briselski dijalog sa Beogradom, zahtevajući za sebe, kako kažu, ista prava koja Srbi imaju na Kosovu.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca iz Preševske doline Jonuz Musliju, zajedno sa čelnicima opština Preševo i Bujanovac, boravio je u Prištini zahtevajući da status Albanaca u tzv. Preševskoj dolini bude rešen recipročno, prenose prištinski mediji.

Musliju je zapitao zašto Srbi sa Kosova imaju sve udžbenike iz Srbije, a Albanci u Preševskoj dolini to nemaju, te rekao da je upravo sada pravi trenutak da to pitanje bude rešeno.

Predstavnici Albanaca iz opština na jugu Srbije sastali su se u Prištini sa zamenikom premijera i ministrom za kulturu Kujtimom Šaljom, sa kojim su potpisali memorandum o saradnji na polju kulture.

Memorandum, između ostalog, predviđa i da kosovsko ministarstvo kulture za ustanove u Preševu i Bujanovcu izdvoji 450.000 evra.

Prilikom posete opštinama Preševo i Bujanovac početkom januara, Kujtim Šalja je najavio da će ministarstvo u narednom periodu direktno finansirati osnivanje biblioteka sa knjigama na albanskom jeziku u tim opštinama.

Tom prilikom su i od vlada u Tirani i Prištini zatražili više pomoći i podrške albanskom stanovništvu na jugu Srbije.

Posle Prištine, delegacija Albanaca s juga Srbije putuje u Strazbur, gde će se 27. januara sastati sa predstavnicima Visoke komisije za ljudska prava, sa kojima će razgovarati o ostvarivanju svojih prava, ekonomskom i socijalnom statusu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 26. jan 2016, 19:05)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

nije drzava niti je kao takvu priznaje Srbija ,pa radi toga i nemoze imati nacinalne manjine ,niti ih pmagati.Oni u Preseve kao i oni naKosovu su u istom statusu-nacionalna manjina odnosno gradjani Rep.Srbije.

(utorak, 26. jan 2016, 19:04)
anonymoussasa [neregistrovani]

zalba

Pa neznam što se žali pa i oni imaju udžbenike iz Srbije.

(utorak, 26. jan 2016, 18:08)
Stojimir [neregistrovani]

Pobrkali lončiće

Odgovor je vrlo jednostavan: Albanci su nacionalna manjina u Srbiji. a Srbi nisu nacionalna manjina, već većinski narod.

(utorak, 26. jan 2016, 17:50)
anonymous [neregistrovani]

nema nista od toga

Nema nista od toga. Kosovo je, kako rekose albanski prijatelji zapadnjaci, poseban slucaj i ni jedno resenje koje se za njega postigne ne moze se preslikavati na druge slucajeve.