LSV: Nikolićeva izjava primer fašističke eugenike

Liga socijaldemokrata Vojvodine optužila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je svojom izjavom o "srpskom genetskom materijalu i kodu" demonstrirao ne samo "zapanjujući stepen neukosti", čime je Srbiju izložio javnoj poruzi, već je upotrebio termine iz fašističke eugenike.

"Stav Tomislava Nikolića da će banka za matične ćelije 'sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda' osim što je naučno neistinita, može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o 'superiornim' i 'inferiornim' rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u 20. veku", istakao je LSV u saopštenju.

Stručni savet za nauku te stranke optužio je Nikolića da je jučerašnjim pozivanjem na boga, prilikom otvaranja naučne institucije u Kragujevcu, negirao naučni pogled na svet i prekršio ustavno načelo po kojem je crkva u Srbiji odvojena od države.

"Na taj način, Nikolić je izvrgao ruglu sve ljude u Srbiji kojima je nauka poziv. Nauka u Srbiji je odavno ugrožena zbog bednog materijalnog statusa, a sve češći udari predsednika Nikolića na profesionalni i moralni integritet naučnih radnika čine njihov položaj u Srbiji još težim", ocenjuje se u saopštenju.

LSV je Nikolićeve navode o nacionalnom genetskom materijalu nazvao "besmislicama i rasističkim izjavama".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се