Marić: Nema zamene za Briselski dijalog

Koordinator Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić rekao je za RTS da nema zamene za dijalog i da su prvih šest tačaka i dalje obaveza Prištine iz prvog Briselskog sporazuma. Proces protiv Olivera Ivanovića Srbi na KiM doživaljavaju kao proces protiv srpskog naoroda, kaže Marić.

U Briselu se očekuje da bude doneta izvršna uredba o osnivanju Zajednice srpskih opština. Govoreći za RTS, Ljubomir Marić koordinator tima za uspostaljanje Zajednice srpskih opština rekao je da nema zamene za dijalog i da proces dijaloga rezultira dogovorima. 

"Dve strane su se obavezale da sprovode te dogovore i dosad smo videli da je Vlada Srbije svojom posvećenošću procesu dijaloga sprovela sve što je dogovoreno", rekao je Marić.

"Očekujemo sprovođenje tih dogovora od strane političkih predstavnika Prištine, donošenje dekreta o ZSO i konačno početak procesa u sistemu na Kosovu, dakle, uspostavaljnje ZSO. Dijalog nema zamenu, prvih šest tačaka stoji i dalje kao obaveza Prištine iz prvog Briselskog sporazuma", kaže Marić.

Prema njegovim rečima, taj dekret je trebalo da se donse još 26. avugsta a njega još nema i to je ono što srpska strana očekuje od sastanaka u Briselu. 

Druga tema jeste i pravdeno suđenje Oliveru Ivanoviću. Marić kaže da je proces protiv Ivanovića nije procvs koji se vodi protiv njega, jer Srbi na KiM to doživaljavaju kao proces protiv srpskog naorda.

"Ovde vidimo jedan sudski proces koji šalje vrlo negativnu poruku svim Srbima. Međutim, ono što više puta postvljamo na sastancima međunarodnoj zajednici je da Srbi imaju inat i tvrdoglavost, svaki put kada se pokušava sa ovakvim političkim procesima, postiže se kontraefekat - mi smo još uporniji", rekao je Marić.

Rekao je da se nada da će se u žalbenom postupku ovaj proces vratiti u okivrima prava i pravde.

"Ovo što se dešava sa  Oliverom Ivanovićem otežaće sastanke koji počinju u Briselu i sastanke koje mi kao politički predstavnici Srba svaki dan započinjemo otkad je izrečena ova pšresuda počinju na temu prava a on je primer kako se politički proces izmešta u neke druge okivre", ističe Marić.

Prema njegovim rečima, to je ono što je poruka i što međunarodna zajednica mora da uzme u obzir jer ukoliko se ovako nešto nastavi možemo da se vratimo u neke druge tokove koje niko ne želi i dijalog i ono što se dešava u sudnicama na Kosovu šalje samo jednu poruku - da neko negde želi da se vrati u konflikt.

"Mi ostajemo zaista čvrsti i posvećeni dijalogu i vladavini prava i koliko smo na daleko višem nivou od svih ostalih", zaključio je Marić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара