Skupština, polemika o politizaciji utakmice i odgovornosti za izgovorenu laž

Da li je finalna utakmica Evropskog prvenstva u vaterpolu politizovana i kolika je odgovornost za izgovorenu laž, pogotovo onu izgovorenu za skupštinskom govornicom, pitanja su o kojima su polemisali poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović i poslanici SNS u okviru amandmanske rasprave o Predlgu Zakona o javnom redu i miru.

Pošto je Veselinović optužio SNS za politizaciju finala tog prvenstva, jer su, kako je naveo, svojim pristalicama delili karte za finalnu utakmicu, naprednjaci su uzvratili optužbama za laž, navodeći da je jedna od najvećih nepristojnosti izgovarati laž te da je "članska karta SNS članska karta za život u Srbiji".

Šef poslanika SNS Zoran Babić na to je odgovorio ocenom da laž izgovorena sa skupštinskom govornicom predstavlja novu dimenziju nepristojnosti, upitavši koja je tek odgovornost za laganje o natpisu SNS na nepostojećoj vaterpolo utakmici, o kupovini 5.000 karata za članove, o tome da je premijer davao mito dokazanom narkomanu...

Za neke ljude u parlamentu i na političkoj sceni, prokomentarisao je Babić, jednom izrečena laž znači samo mogućnost da se laže i dalje, da se podmeće, da se vara i da "jedina politika budu nove laži i nova podmetanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i SNS".

Polemika je, inače, započela nakon što je poslanik SNS Marjan Rističević, reagujući na Veselinovićev stav da predloženi zakon omogućava naprednjacima da "ugase i ono malo slobodne reči u Srbiji", rekao da je nepristojno šta sve udruženja građana čine povodom finalne utakmice "zabranjujući nama kao političkim predstavnicima ili članovima ili simpatizerima da budemo na jednoj utakmici".

"Ne znam kakve veze ima vaterpolo utakmica, vaša bruka i sramota. Nisam mislio danas da pričate o činjenici da vam zvižde i da posle toga ne dozvoljavate građanima Srbije da dođu na utakmicu, a deci matematičarima niste dozvolili da dođu na balkon. To je vaša bruka i sramota i zbog toga postoje izbori", odgovorio je Veselinović.

Odgovor mu je stigao i od ministra Nebojše Stefanovića, koji je rekao da su građani imali prilike da vide kako je bilo dok su se neki brčkali, a na vlasti odmarali, spavali, otimali i krali od hendikepirane dece.

"To je proizvelo takve tektonske poremećaje za građane Srbije da će nam trebati još vremena da se od toga oporavimo", primetio je Stefanović i dodao da će građani o svemu imati prilike da se izjasne na izborima.

Stefanović je naveo da su priče o tome da je SNS podelila 16.000 karata deo kampanje protiv te stranke, navodeći da ta kampanja neće proći, a da naprednjaci zbog toga neće plaćati reket nikome.

U raspravi o amandmanima poslanik DS Dragan Šutanovac je rekao da je tim aktom trebalo da bude konkretizovano šta znači uvreda, a kritikovao je rešenje prema kome će policajac na ulici odlučivati šta je uvreda, a šta ne.

"Nedopustivo je davati mogućnost da policajci odlučuju o tome, jer se uvreda dokazuje na sudu", rekao je Šutanovac, na šta mu je ministar odgovorio da to ne definiše policajac, već da on samo podnosi određeni izveštaj tužiocu koji kvalifikuje delo.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво