Brisel, o koje teme se sapliće dijalog

Za tri dana trebalo bi da se održi nova runda dijaloga između Beograda i Prištine, na nivou premijera. Beograd, uprkos, kako kažu, političkim sudskim procesima i kašnjenjem sa primenom ranijih dogovora - želi da razgovara. Kosovski premijer Isa Mustafa, potvrdio je prisustvo, pišu mediji u Prištini, iako je ranije govorio da bez napretka u viznoj liberalizaciji, neće ići u Brisel.

Dok se čeka premijerski, nastavljen je tehnički dijalog u Briselu. Iako bez zvanične potvrde, Brisel dvojicu premijera očekuje 27. janura po podne.

"Mi radimo sve da bi sastanak bio dobro pripremljen, jer normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je vrlo važna", kaže Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije.

EU bez komentara na najavu Mustafe da neće prisustvovati sastanku dok građani Kosova ne budu mogli da se kreću bez viza. Analitičari ocenjuju da je to pokušaj da se jednim potezom ostvari dvostruki uspeh.

"Vidi se da su ovde izuzetno zbunjeni celim procesom vizne liberalizacije i pokušavaju da izdejstvuju kod međunarodne zajednice, kod EU do dobiju potvrdu za viznu liberaliaciju kako bi počeo dijalog", rekao je politički analitičar iz Prištine Naim Rašiti.

O dijalogu i primeni Briselskog sporazuma premijer Vučić na Božić je razgovarao sa Mustafom. I posle najava da neće doći u Brisel i presude Oliveru Ivanoviću, u Beogradu su opredeljeni za razgovor.

"Ja nisam od onih ljudi koji stvari preseca tako što "lupa šakom o sto" i najteže situacije moraju da se rešavaju razgovorom. Videli ste neke koji su govorili da neće doći na razgovore, ali videćete da će na kraju da dođu", kaže Vučić.

Nesumnjivo je da će se na stolu naći i pitanje Olivera Ivanovića. Uz to, eograd ima glavnu temu s kojom i ovaj put ide u Brisel.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je za Srbiju je tema ZSO, sprovođenje postignutih sporazuma. "Mi ne želimo da prećutkujemo činjenicu da je to centralni nesprovedeni deo Briselskog sporazuma", kaže Đurić.

Politički predstavnici Srba u pokrajini čekaju dekret kosovske vlade o Statutu. Za to vreme, iz Prištine poruka da su primedbe Ustavnog suda o forimiranju Zajednice na mestu i da će se taj sud izjasnjavati o svakom članu Statuta. Beograd poručuje da neće prihvatiti menjanje sporazuma dogovorenih 25. avgusta.

"Mi nismo radi da izbegnemo nijednu temu koja može da doprinese normalizaciji, od toga kako će lakše da se prelazi administrativna linija, različitih vidova saobraćaja, do rešavanja pitanja imovine i položja naše crkve", kaže Đurić.

Dosadašnja politika Brisela je da se razgovara o onome na šta pristaju obe strane. Tu je novi problem. Beograd predlaže, a Priština ne želi da razgovara o imovini. Izegavaju i razgovor o SPC, već traže da se priča o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jan 2016, 10:05)
anonymous [neregistrovani]

@Brisel...

...kratko i jasno,zaustavite ga...(jeli ko u Beogradu demonstrirao,zalosno je sta se radi sa Srbijom a vi,i ti,sve to ,nijemo,posmatrate,Zaustavite ih...)

(ponedeljak, 25. jan 2016, 03:54)
anonymous [neregistrovani]

Brisel

Ne shvatam čemu pregovori u Briselu kada se svega dogovorenog do sada Srbija pridržava i ispunjava sve svoje obaveze dok Kosovske vlasti jednostavno sve ignorišu. Jednostavnije je da Mustafa pozove Vučića ili to uradi preko Mogerinijeve , kaže svoje želje i prohteve , Srbija to fino bez pogovora kao i do sada ispuni i stvar rešena. Ovako mrcvare i sebe i narod koji očekuje nesto pozitivno za srbe na KiM a na kraju od svega toga ništa. Jednostavno nas prave budalama.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 00:29)
anonymous [neregistrovani]

sasa

Bas me zanima kako ce to 'nesumljivo' na stolu naci i Ivanovic ??
Zaista bi me zacudilo da EU dozvoli da politicari razgovara o aktivnom sudskom procesu

(nedelja, 24. jan 2016, 21:19)
anonymous [neregistrovani]

Ivanovic...

...svi su se,citav dan,zgrozavali...ali,Briselsko sijelo MORA se nastaviti,naredio je to Kirbi,nije on bilo ko,Ambasador je.