LSV: Vratiti versku nastavu u verske objekte

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da verska nastava bude vraćena u verske objekte jer "tamo jedino pripada" i jer je po Ustavu u Srbiji crkva odvojena od države.

"Od građanskih i proevropskih političkih stranaka, nevladinog sektora, medija i građana, a posebno od kolega sa univerziteta i naučnih instituta očekujemo da podrže svaku inicijativu i pokušaj da se verska nastava vrati tamo gde jedino pripada, u verske objekte, a u školi promoviše naučni pogled na svet, čiji su osnovi razum, laicizam i kritičko mišljenje", saopštio je LSV.

Liga je ocenila da je uvođenje veronauke u škole bio jedan od najtežih udaraca razvoju slobodnog pogleda na svet i kritičkog mišljenja kod mladih generacija u Srbiji.

"Učenici bi u školama trebalo da uče naučni pogled na svet, a religiju da izučavaju samo kao jednu od društvenih pojava u okviru nekog od postojećih predmeta", navodi se u saopštenju Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj LSV-a.

Ta stranka je ocenila da i pored činjenice da se veronauka 15 godina uči u školama, verska i svaki drugi oblik netolerancije ne opada, već, naprotiv, raste.

"U školi je mesto naučnom pogledu, a u verskom objektu i u okviru porodice, ukoliko su njeni članovi religiozni, verskom. Ne postoji nijedan pedagoško-psihološki, naučni, društveni, ni bilo koji drugi racionalan argument u prilog izvodjenja verske nastave u školama", stoji u saopštenju.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 26. jan 2016, 02:45)
anonymous [neregistrovani]

ti pametnjakovicu!!!!!"

I za vreme Tita sam se krstio dje sam stio pa cu se i sad krstiti o Bogu moliti dje ja hocu i kad hocu,!!!""""""

(nedelja, 24. jan 2016, 15:10)
anonymous [neregistrovani]

Истина

"Zamislite toliko veliki broj naucnika na jednom mestu bavi se Bogom i hoce da otkriju Boziju cesticu..."
Типична замена теза. Какве везе та истраживања имају са религијом? Нећете ваљда рећи да се раде да би се доказало постојање Бога? Шта ако неко, као ја, верује у више богова, као стари Грци?
Религиозно образовање треба избацити из школе и оставити га Цркви.

(nedelja, 24. jan 2016, 14:59)
anonymous [neregistrovani]

Питање

Ако су Црква и држава одвојене, да ли то значи да верник не сме да се бави јавним радом, да буде политичар, па чак и Председник државе?
Да ли је руковођење земљом резервисано само за атеисте?
Овим саопштењима ви показујете за шта се залажете и надам се да ће то народ на изборима да сурово казни тако што ће вас послати у историју (и то ону лошију страну историје наше земље).

(nedelja, 24. jan 2016, 14:10)
anonymous [neregistrovani]

Da se samo podsetimo na najveci eksperiment u Cernu

Rado bih podsetio Srpsku elitu da se +/- 10 000 najvecih naucnika iz celoga sveta sakupilo u naucnom centru u Cernu da bi otkrili boziju cesticu kontrolisanom termonuklearnom reakciom uz pomoc podzemnog ciklotrona koji je dugacak 27 kilometara, medju tim naucnicima se nalaze i Srpski naucnici. Zamislite toliko veliki broj naucnika na jednom mestu bavi se Bogom i hoce da otkriju Boziju cesticu, a nasa Srpska elita bi ukinula u skolama pravoslavnu veronauku. Jedan od najvecih naucnika Nikola Tesla je bio pravoslavni vernik , Hriscanin i iskreno je verovao u Gospoda Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.

(nedelja, 24. jan 2016, 03:58)
anonymous [neregistrovani]

Demokratija i religija

Religija, pogotovo "hriscanska", je i dovela do zadnjih, a bila je uzrok i mnogim drugim ratovima koji imaju negativne konotacije i danas! Recimo tzv "krstaski pohodi", njih sedam od 1096 do 1272.

(subota, 23. jan 2016, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

izborni predmet

Veronauka je izborni predmet u skolama i tako treba i da ostane.Potpuno ukidanje veronauke bi bio potpuno nedemokratski cin.Ovo je cudan predlog od stranke koja bastini demokratske vrednosti.I drugo,veronauka ni u kom slucaju ne suzava kriticko razmisljanje kod dece i naucni duh.

(subota, 23. jan 2016, 17:14)
Dobro [neregistrovani]

Sa javnog mesta u verski objekat

Prvi put da čujem od ovih jedan ovako pametan i razgovetan predlog, još bi dodao da se zabrani versko ponašanje, odevanje i propagiranje religije na javnom mestu, izuzev verskog obreda koji mora biti prijavljen i najavljen. Ko hoće da se moli bogu-alahu ili neznam kojim svetitelju neka ide u verski objekat pa neka se moli ili neka to radi u svojoj kući, a ne na javnom mestu.

(subota, 23. jan 2016, 13:23)
anonymous [neregistrovani]

Ako Bog da

da tako i bude.