Stalna komisija opozicionih stranaka: Nema uslova za fer izbore

U Srbiji u ovom trenutku ne postoje uslovi za fer izbore, ali bi najdefanzivnija strategija bila njihov bojkot i zbog toga je cilj da se stvori svest u medijima i javnosti koliko su važni uslovi za sprovođenje demokratskih izbora, ocenjeno je nakon sastanka Stalne komisije opozicionih stranaka i pokreta o obezbeđivanju uslova za poštene izbore.

Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke govorila je na sastanku o fizičkom nasilju koje je, kako je rekla, pratilo sve izbore održane u prethodne tri godine.

"Prilikom više od 60 prekomponovanja vlasti širom Srbije u prethodne tri godine mi smo zabeležili 94 slučaja fizičkog napada na kandidate, aktiviste i članove drugih stranaka. Najviše Demokratske stranke, međutim ne samo Demokratske stranke na meti batinaša i siledžija iz Srpske napredne stranke su bili aktivisti i članovi svih stranaka koje su se usudile da na lokalne izbore izađu protiv SNS", kazala je Jerkov novinarima posle sastanka.

Ona je kazala da je poslednji takav slučaj zabeležen u Beloj crkvi i da posebno zabrinjava "izostanak reakcije nadležnih državnih organa, pre svega policije".

"Od tih 94 slučajeva, u više desetina su u policiji identifikovani napadači na naše aktiviste. Uglavnom se radi se o istim osobama. Čuveni Zelja, veoma bliski saradnik Aleksandra Vulina i Aleksandra Vučića, ordinira sa 20-30 batinaša po Srbiji i prekomponuje vlast", navela je Jerkov.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović rekao je da današnji sastanak, nije sastanak koalicionih partnera, već da je reč o ljudima koje je okupila iskrena želja da se obezbede fer i demokratski izbori i sumnja da ti uslovi sada postoje.

"Na osnovu niza podataka možemo tvrditi da u Srbiji u ovom trenutku ne postoje uslovi za fer izbore. Isto tako najlakša i najdefanzivnija strategija bi bila bojkot izbora. Pošto i to nije opcija, onda je zadatak i cilj da se stvori klima i da se vrši uticaj osvešćivanja, pre svega medija i javnosti na to koliko su važni uslovi za sprovođenje demokratskih izbora", kazao je Vukadinović.

On je ocenio da ovom trenutku u medijima nema fer atmosfere, kao i da postoji strah kada je reč o političkom izjašnjavanju u Srbiji.

"A sumnjamo da je u narednom periodu pogotovo neće biti. I to ne u idealnom, već u nekom elementarnom smislu", kazao je Vukadinović i dodao da se "građani sa sve više nelagode u anonimnim anketama izjašnjavanju o svojim političkim preferencijama, pogotovo ako nisu simpatizeri SNS-a.

On je pozvao sve učesnike u političkom procesu, medije, nevladine organizacije, stručna udruženja da se uključe u rad ove grupe da bi se obezbedili uslovi za fer izbore.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić navela je da je danšnji sastanak održan, jer svi okupljeni smatraju da je zaštita biračkog prava civilizacijska i demokratska tekovina.

"Bez obzira na sve ideološke razlike koje postoje između nas odlučni smo da u ovom sastavu pokažemo kako vlast zloupotrebljava biračko pravo i, da sprečimo srastanje državnog aparata sa stranačkim, što se sada dešava i što je jedna od teorijskih odlika fašizma", kazala je ona.

Rakić Vodinelić je navela da će biti upotrebljena pravna sredstva kako bi se ukazalo šta se dešava "u predizbornom periodu iako republički izbori formalno nisu raspisani".

Predsednik Izvršnog odbora Pokreta za Preokret Dragoljub Jovičić rekao je da na današnjem sastanku doneta odluka o osnovnim principima rada, kao i da je bilo reči o konkretnim slučajevima narušavanja izborne volje građana u prethodnom periodu i strahovima koji postoje kod glasača, kao i o preduzimanju konkretnih pravnih radnji kako bi se zaštitila izborna volja građana.

Sastanak je održan u prostorijama Pokreta za preokret i na njemu su učestvovali članovi komisije iz devet stranaka i pokreta. Prethodni sastanak je održan 16. decembra, a kako je danas najavljeno, naredni će biti održan uskoro.

broj komentara 81 pošalji komentar
(subota, 23. jan 2016, 05:29)
Nikola [neregistrovani]

.

Sasvim je u redu ocekivati korektne izbore. Ne misli li opozicija da neko moze uticati na gradjane da glasaju i da ne glasaju i za koga. Zaboravili kako su sami organizovali izbore i bili na vlasti deceniju.Sude po sebi jer znajui sta su na izborima radili, a posle njih zaboravili da gradjani Srbije postoje.Rezultati rada su reper, niste radili i zato vise niste na vlasti,ovo nije nacin da se vratite nazad jer gradjani procenjuju i ocenjuju Vas rad i do sada i sada...Ne zamajavajte ljude praznim pricama i insinuiranim aferama, jer vase istinske afere su gradjanima poznate, i jos uvek harate Vojvodinom, a o tome uopste ne govorite ..zasto?

(subota, 23. jan 2016, 03:13)
rasoanonymous [neregistrovani]

hik.hik@kik.com

Oni ne znaju gde udaraju.Pokusavaju da smisle neko opravdanje za svoju nesposobnost.

(subota, 23. jan 2016, 00:06)
SEKA [neregistrovani]

Caric

jasno je nima da nemaju sanse pa se sad unapred ogradjuju.

(petak, 22. jan 2016, 23:36)
Marko [neregistrovani]

Glupost

Kakav cirkus prave ovi opozicionari. Toliko im je bolno da priznaju da nemaju ni plan ni program koji bi ponudili gradjanima pa moraju da izmisljaju ovakve gluposti.

(petak, 22. jan 2016, 22:03)
Nena [neregistrovani]

izbori

Naravno da će opozicija ovakvo nešto reći. Bolje nisam ni očekivala od njih.

(petak, 22. jan 2016, 21:59)
Rajko [neregistrovani]

Sopstveni neuspeh

Koliko vidim Evropa ne kritikuje nasu vlast niti zemlju sto se tice izbora, samo opozicione stranke okupljene oko DS-a upucuju kritike. To mi najvise lici na optuzbe radi prikrivanja sopstvenog neuspeha.

(petak, 22. jan 2016, 21:54)
anonymous [neregistrovani]

Naprotiv

Ne bih se slozila sa opozicijom po tom pitanju. Neodgovorno je, da ne kazem maliciozno tvrditi da u jednoj slobodno demokratskoj drzavi nema uslova za fer izbore.

(petak, 22. jan 2016, 21:47)
65+ [neregistrovani]

Поносан сам што нисам...

никада гласао!

(petak, 22. jan 2016, 21:23)
nikola [neregistrovani]

svasta

Eto sad. Sad to moze posluziti za izgovor i prikrivanje loseg rejtinga pa ce neko cak i bojkotovati izbore. Svasta!

(petak, 22. jan 2016, 21:02)
natasa [neregistrovani]

nema uslova za fer izbore

Opozicija je sebi nasla alibi za eventualni poraz na izborima!