DSS o izjavi ambasadora Vučetića

Demokratska stranka Srbije pozvala je premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da saopšte šta je tačno dogovoreno sa predsednikom turske Vlade Ahmetom Davutogluom, tokom njegove nedavne posete Beogradu.

Na krajnje neoubičajen i neprimeren način, javnost u Srbiji je mogla da čuje od ambasadora Srbije u Ankari Danila Vučetića kako će Srbija "ponovo da oživi trilateralni mehanizam sa Turskom i BiH", a da se o tome nisu oglasili vodeći ljudi u zemlji, navodi se u saopštenju Demokratske stranke Srbije.

DSS je ocenio da trilaterala sa Turskom i BiH nije bila od koristi za Srbiju, a da će "u uslovima pojačanih pritisaka na Republiku Srpsku, kao i zategnutih rusko-turskih odnosa, obnavljanje ovog pregovaračkog okvira naneti štetu srpskim interesima u BiH".

"Ova odluka može da prouzrokuje i podozrenje u odnosima sa Rusijom, što je suprotno interesima Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Demokratska stranka Srbije svojevremeno pozdravila odluku Nikolića da se trilateralna konfiguracija sa Turskom i BiH obustavi.

"Tada smo na taj potez gledali kao na moguću najavu diskontinuiteta vlasti SNS sa spoljnom politikom Borisa Tadića. Od tada do danas, ispostavilo se da diskontinuiteta nema, a obnavljanje trilaterale bi predstavljalo još jedan dokaz da Vučić i Nikolić nastavljaju sa štetnom državnom i nacionalnom politikom svog prethodnika", navodi se u saopštenju.

Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić izjavio je 20. januara da je turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio posredovanje Srbije u rešavanju spora Ankare sa Moskvom, nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

U intervjuu za turski dnevnik Tudejs Zaman Vučetić je rekao da je Davutoglu takvu molbu izneo tokom dvodnevne posete turske delegacije Srbiji krajem decembra.

Govoreći o trilateralnom mehanizmu između Srbije, Turske i BiH, ambasador je rekao da Srbija ponovo oživljava taj mehanizam, sa naglaskom na ekonomsku saradnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара