Đurić: Ima nešto trulo u kosovskom pravosuđu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da nije normalno što pravosuđe i javnost kosovske lidere, koji su bili vođe terorističke OVK, smatraju političarima, dok je Oliver Ivanović označen kao ratni zločinac. Đurić je najavio da će Vlada u narednim danima pokušati da pronađe najbolje rešenje, ali da neće nijednog trenutka odustati od onoga što je već dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, a pozitivno je po Srbiju.

Presuda Oliveru Ivanoviću nije pravosnažna. Advokati će uložiti žalbu, ali Marko Đurić smatra da ne postoje advokati koji mogu pomoći u politički motivisanom procesu.

"Najpre treba reći da ima nešto trulo u kosovskom pravosuđu. Nije normalno da su političari ljudi za koje znamo da su bili vođe terorističke grupe OVK, a da su za pravosuđe, domaću i međunarodnu javnost političari, a da je Oliver Ivanović ratni zločinac", rekao je Đurić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da presuda ne treba da bude posmatrana izolovano od ostalih dešavanja, jer šalje negativan signal Srbiji i srpskom narodu i predstavlja neku vrstu javnog poniženja.

Prema njegovim rečima, imamo nesprovođenje ključnih elemenata Briselskog sporazuma - Sporazuma o stvaranju ZSO i, iako je Vlada uspela da obaveže Prištinu pred međunarodnom zajednicom da će to sprovesti, sada kada je došao momenat, Priština okleva, a i ne dobija dovoljno podsticaja ni sa strane.

"Došao je trenutak da našu politiku prilagodimo pronašanju drugih strana u dijalogu. Nema dileme da stvari treba da se rešavaju dijalogom, ali za stolom za kojim nešto čeka i Srbiju, a ne za stolom gde se Srbiji samo ispostavljaju obaveze, a drugoj strani se ne ispostavljaju čak ni očekivanja da sprovodi ono na šta se obavezala", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da Srbija ima veoma odgovoran i racionalan pristup odnosu sa Prištinom, te da su premijer Vučić i Vlada učinili maksimum u normalizaciji odnosa.

"Sve što s druge strane dobijamo su negativni politički signali i neka vrsta javnog izvrdavanja obaveza. Na to Srbija mora da nađe pravi odgovor", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje posvećena svojoj obavezi u dijalogu, ali neće odustati kada je reč o onome što joj pripada, što je već dobila.

S obzirom na to da je Evropski parlament juče ratifikovao SSP sa Kosovom, ostaje otvoreno pitanje može li se o ovoj temi razgovarati u Briselu

"Briselski sporazum podrazumeva i uspostavljanje suda na severu KiM sa srpskom većinom i srpskim predsednikom suda. Da li bi ova presuda postojala da je u sudskom veću rađeno po zakonu, pravu i pravdi i da su naše sudije učestvovale u postupku", upitao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da se srpska strana trudi da u javnosti nastupa što diplomatičnije i sa ciljem da ne diže tenzije svojim nastupima, ali je naglasio da naša delegacija, i u tehničkom sastavu i kad je predvođena premijerom Vučićem, do kraja energično zastupa srpske interese, odnosno sprovođenje onog dela sporazuma koji je u interesu Srbije, tj. formiranje ZSO.

"Postavlja se pitanje koji je smisao držanja samo jedne strane u procesu? To je pitanje za međunarodnu zajednicu. Šta bismo mi dobili ako ne bismo prilagodili našu politiku ponašanju drugih dveju strana u ovom procesu. Ako druge dve strane ignorišu postignute dogovore, ignorišu duh normalizacije, doprinose negativnoj političkoj klimi, u kojoj su Srbi izloženi pritisku, Srbija ponižena i ne sprovode se sporazumi, a drugoj strani se čine samo ustupci, zašto bismo to prećutkivali i pravili se da se ništa ne dešava?", rekao je Đurić.

Kada je reč o predočavanju srpskih stavova Briselu, direktor Kancelarije za KiM je istakao da se predsednik Vlade juče sastao i razgovarao sa Visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federikom Mogerini i da će, u narednim danima, biti nastavljeno sa snažnim pritiskom sa srpske strane.

Izjavu kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da srpski izbori neće biti sprovedeni na teritoriji Kosova, Đurić je prokomentarisao na šaljiv način.

"Gospođa Tahiri može sama da odluči da li hoće da učestvuje na izborima, da li da, kao i svaki drugi građanin, na njima glasa ili ne, ali sasvim izvesno je da ti izbori treba da budu i biće sprovedeni na celoj teritoriji zemlje", zaključio je Đurić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 22. jan 2016, 09:59)
anonymous [neregistrovani]

Postovanje

Ja licno pisem latinicu i moja deca supruga takodje ,ja nevidim tu nista strasno prijatelju moj , neznam zasto vam smeta latinica poz...

(petak, 22. jan 2016, 09:31)
кокан [neregistrovani]

језик

Један од начина понижавања Срба и наше државе је и упорно коришћење латинице и истискивање ћирилице.
Зашто је на КиМ све што као пише на српском написано латиницом и на некаквом чудном језику који би требало да буде српски?
С друге стране, у нешто мало другачијој форми, проблем је исти и у другим деловима Србије. Латинично писмо се агресивно гура у први план.
Питам се да ли то још неком смета осим мени?