Vučić za RTS: Presuda Ivanoviću nije pravosnažna, ima još borbe

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da presuda Oliveru Ivanoviću više liči na političku silu nego na sprovođenje prava i pravde.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom izricanja presude Oliveru Ivanoviću, kojom je osuđen u prvostepenom postupku na devet godina zatvora, da borba nije gotova.

"Nezahvalna je uloga bilo koga, a pogotovo moja, komentarisati bilo kakve presude. S druge strane, to nije pravosnažna presuda, ima još borbe. Treće, to, nažalost, više liči na političku silu nego na sprovođenje prava i pravde. Ono što možemo da učinimo kao država – da pomognemo u pravnom smislu Oliveru Ivanoviću i njegovoj porodici, to ćemo i učiniti", rekao je Vučić za RTS iz Davosa.

Kaže da je očigledno da je neko hteo da učini ustupke albanskoj strani na KiM, smatrajući da treba da dobijaju nagrade za to što nisu ispunili "ni slovo" iz sporazuma od 25. avgusta. "To nam je nauk da treba još više da radimo i još snažnije da se borimo", rekao je Vučić.

Povodom budućih pregovora sa Prištinom u Briselu u svetlu poslednjih događaja, Vučić je rekao da nije od onih koji "lupaju šakom o sto" i poručio da i najteže situacije moraju da se rešavaju razgovorom.

"Videli ste neke koji su govorili da neće doći na razgovore u Briselu, ali videćete da će na kraju doći. Zato ne želim teške rečenice da izgovaram, ali, kao što rekoh, pomoći ćemo i Oliveru i njegovoj porodici, a razumeli smo i poruku svih onih koji su hteli da je pošalju", rekao je Vučić.

Ističe da će se Srbija boriti za svoje interese, za poštovanje međunarodnog i domaćeg prava, kao i da će tražiti puno ispunjenje sporazuma potpisanih sa Prištinom u Briselu.

"Mislim da je to ne samo naše pravo već i naša obaveza. Da li ćemo uspeti – neće biti lako, ali je jedini način da se izborimo za naše nacionalne i državne interese, ja drugi ne vidim", rekao je premijer.

Govoreći o konferenciji u Davosu, premijer je rekao da ima mnogo bojazni. Kako kaže, konferencija ima dva dela, koja su povezana: ekonomski i onaj koji se bavi političko-bezbednosnim pitanjima.

"Vidim da politika mnogo više dominira ove godine nego prošle. Migrantska kriza, situacija na Bliskom istoku, odnosi velikih sila – prvi put posle 1949. godine imate ovakav sukob Rusije i Turske, NATO zemlje, istorijski pad rublje koji pravi problem i našim izvoznicima, usporavanje kineske ekonomije koja obara azijske i američke berze", istakao je premijer.

Podseća da je Srbija, međutim, na vreme preduzela neke teške mere koje drugi nisu. Sačuvaćemo, kako kaže, stabilnost, a imaćemo i veći rast od predviđenog.

"Svetska banka i MMF predviđaju privredni rast od 1,75 odsto, mi očekujemo da on bude na nivou od najmanje dva odsto 2016, a da probamo da idemo i preko dva i po i tri odsto 2017. To je dinamičan rast. Ovde smo mnogo toga čuli i naučili", kaže Vučić.

Srbija pozicionirana kao stabilna zemlja 

U Davosu Srbija je dobro pozicionirana, kao stabilna zemlja. "Mislim da smo dobru stvar napravili za našu Srbiju, pozicionirali je kao stabilnu zemlju. Dobiti prostor u najtiražnijim švajcarskim novinama, kao nemački predsednik, jeste velika stvar za Srbiju. Mislim da poštuju našu zemlju", rekao je Vučić.

Dodao je da u EBRD-u, sa čijim predstavnicima je danas imao sastanak, Srbiju smatraju najvećom ekonomijom na Zapadnom Balkanu i od nje očekuju najviše. Uzeće, ističe, kao primer to što je Srbija radila proteklih godinu dana.

"Mislim da su to dobre stvari i da ćemo dobiti poziv i naredne godine. Radićemo dodatno na popravljanju investicionog ambijenta, ali za to nam je potrebna politička stabilnost i mislim da ćemo imati podršku svih sa kojima smo se danas susretali", dodao je premijer.

Vučić se juče i danas sastajao sa brojnim zvaničnicima, sa kojima je razgovarao i o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, Vučić je rekao da su ga pitali da li planira da menja politiku kako bi privukao biračko telo.

"Ja sam rekao da ljudima govorimo o teškim stvarima koje su pred nama, iako mislim da smo najteže stvari prošli. Rekao sam da ništa po pitanju ekonomskih reformi ne nameravamo da menjamo. Meni je drago što vidim da neki koji su se zalagali za drugačiju politiku danas ovu prihvataju. Politika teških odluka i ozbiljnih reformi na kraju donosi rezultat. A to 'lako ćemo' i 'sve možemo' je politika za neozbiljne ljude i zemlje koje klize unazad. Svi su zadovoljni tim odgovorom i ostaje da sačuvamo punu političku stabilnost i mislim da Srbija nema nikakve probleme", istakao je premijer.

Smatra da je to bila važna vest za sve njih i "da je dobro što smo od svih njih čuli da će nastaviti da rade sa Srbijom na najnormalniji način".

Rekao je da će biti dosta novih investitora i zaključio da je pred Srbijom teška, ali dobra godina, "bolja nego što je bila ne loša 2015".

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 22. jan 2016, 09:14)
anonymous [neregistrovani]

Ovo izgleda kao

Instrument kojim unija regulise odnose srbija-kosovo sto moze da ubrza i uspori postizanje ciljeva a sto srbija mora da shvati i mudro reaguje ako uopste tome tezi jer kosovo moze po dogovoru sve ostalo da dovede u drugi plan. Velike logike za neku zurbu tu nema imajuci sve faktore na umu a sta je krajnji cilj zapada niko nezna, mozda neka druga vlada i neke stvari koje im danas u srbiji ne odgovaraju.

(četvrtak, 21. jan 2016, 22:52)
anonymous [neregistrovani]

Presuda po Srbiji

I njen narod...SRBIJO probudi se ili ce biti kasno, pod hitno izvrsiti opsti pritisak, da se primeni rezolucija 1244!!!

(četvrtak, 21. jan 2016, 20:09)
anonymous [neregistrovani]

Srbija...

...i ima li ko...Srbijo,sta si docekala?