Vučić: Nema nesigurnosti zbog izbora, stižu investicije "Ikee" od 300 miliona evra

Premijer Aleksandar Vučić preneo je svojim sagovornicima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu čvrsta uveravanja da će Srbija, bez obzira na raspisivanje izbora, ostati stabilna i na istom, reformskom putu. Izgradnja prve robne kuće švedske kompanije "Ikea", vredna 300 miliona evra, počeće krajem godine, kaže Vučić.

"Svi sa kojima sam razgovarao rekli su samo jednu stvar – da im je važno da Srbija ostane stabilna. I oni su potpuno uvereni u to", rekao je Aleksandar Vučić novinarima.

Kako je istakao, učesnici foruma sa kojima je razgovarao tražili su garancije da će Srbija nastaviti sigurnim i čvrstim putem u reforme, kao i da žele da Srbija bude stabilna, kao što je sada.

"Svaku vrstu uveravanja za to su i dobili i mislim da ne osećaju apsolutno nikakvu nesigurnost povodom toga. Nama je od 18. februara do 1. marta u toku četvrta revizija sa MMF-om i ako i to prođemo, potpuno je besmisleno da posle toga bilo ko to prekine", rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da nema nikakvih sumnji da će u Srbiji biti novih investicija, podsetivši na podatak da je prošle godine, kada nije bilo većih privatizacija (Telekom, Aerodrom...), bilo milijardu i šeststo miliona evra investicija.

"Da bismo mogli da živimo dobro, nama je potrebno da to bude u kontinuitetu preko dve milijarde i zato su nam ovakve zemlje koje se šire, koje imaju odlične ekonomije, kao što je Švedska – veoma važne", zaključio je Vučić. 

Vučić sa švedskim premijerom: "Ikea" do kraja godine u Srbiji 

Švedska kompanija "Ikea" trebalo bi da otvori svoje prve objekte u Beogradu do kraja godine, izjavio je Vučić posle sastanka sa švedskim premijerom Stefanom Levenom u Davosu.

Vučić je u razgovoru sa novinarima u Davosu naveo da će "Ikea" otvoriti ukupno pet objekata u Srbiji, ukupne vrednosti oko 300 miliona evra, dok će prva investicija biti vredna oko 75 miliona evra.

"To je za našu zemlju od velikog značaja, jer skandinavske protestantske kompanije dolaze u zemlje gde je uređeno poslovanje i signal su svima drugima da dolaze", rekao je Vučić. 

Premijer je rekao da je "Ikea", posle decenije obećanja, u julu prošle godine dobila građevinsku dozvolu i da je sad ostalo da se pomeri naplatna rampa u Bubanj Potoku, što će "Putevi Srbije" morati brzo da obave.

"Mislim da sa 'Ikeom' završavamo u predviđenim rokovima", rekao je Vučić. On je naglasio da i druge švedske kompanije, kao što su 'Tetrapak' i ABB, posluju u Srbiji i da očekuje dolazak i mnogih drugih.

"Nekim švedskim kompanijama, manjim investitorima, već smo dali subvencije za ovu godinu i očekujemo masovniji dolazak u narednom periodu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da očekuje posetu švedskog premijera Srbiji u toku ove godine, kao i da je Švedska zadovoljna čvrstim evropskim stavom Srbije.

"To će biti dodatni signal novim investitorima iz te zemlje, ali i svim drugima iz skandinavskih zemalja da dođu", rekao je Vučić i dodao da su njegovi sagovornici u Davosu zadovoljni zbog toga što Srbija ono što kaže i ispuni i što ima iskren stav.

Vučić je rekao da je sa Levenom razgovarao i o ekonomskim odnosima dve zemlje, migrantskoj krizi i evropskim rešenjima.

Premijer je dodao i da na svim sastancima u Davosu radi na poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju investicija.

"Radimo sve što možemo da kroz direktne strane investicije i povećavanje preduzetničkog duha i mnogo toga naučimo", rekao je Vučić.

Navodi da su na Svetskom ekonomskom forumu glavne teme veštačka inteligencija, robotizacija (Glavna tema Foruma je "Četvrta industrijska revolucija"), dok Srbija, kako je primetio, nije doživela ni treću industrijsku revoluciju.

"Ali mi možemo da gledamo da naučimo što više i da se prilagodimo svetskim trendovima, jer je znanje ono što se najviše ceni u svetu, i ako u tome budemo zaostajali, nećemo imati nikakvu šansu u svetu", rekao je Vučić.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара