Evropski parlament ratifikovao SSP sa Kosovom

Evropski parlament je ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom na redovnom januarskom zasedanju u Strazburu. Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 468 od 754 evroposlanika.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom stupio je na snagu, nakon što su se o njemu izjasnili poslanici iz 47 zemalja članica EU i to je prvi formalni korak ka članstvu u Uniji.

Sporazum sa Kosovom, koji ima za cilj unapređivanje političkog dijaloga i trgovine sa EU, potpisali su kosovski premijer Isa Mustafa i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u oktobru 2015. godine.

Kosovski parlament je ratifikovao sporazum u novembru.

Komesar za proširenje i susedstvo izjavio je na debati koja je prethodila glasanju da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU predstavlja važan korak za stabilizaciju celog regiona, kao i da je ključni element tog sporazuma što se Kosovo obavezalo da poboljša odnose sa Srbijom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jan 2016, 15:28)
anonymous [neregistrovani]

Sve je bilo

smesno jos od pocetka, pa u cirkusu moras da se smejes. Srbija mora jednom da shvati da nema prijatelja vec samo interesa i sta je sledece iznenadjenje niko nezna.

(četvrtak, 21. jan 2016, 15:28)
anonymous Pero iz Svedske [neregistrovani]

EU i mi

Da buudemo jasni i cisti ... Prvi uslov da nas prime
u EU je,,,da okoncamo staro i tradicionalno prijatelstvo
sa Rusijom... A na to nema Srbina koj pristane..
Pero

(četvrtak, 21. jan 2016, 14:31)
anonymous [neregistrovani]

лицемерна ЕУ

Ехеј, лицемерна наша ЕУ! Не требате нам више, то нека вам буде јасно!

(četvrtak, 21. jan 2016, 13:42)
глас разума [neregistrovani]

хитно обуставити европски пут Србије!

Ово је већ безобразлук невиђених размера... док се нама тражи длака у јајету, Приштину награђују због одлагања почетка примене ЗСО. Мора се под хитно покренути петиција за расписивање референдума о наставку европског пута Србије, јер мислим да већина грађана више не жели у овакву организацију каква је ЕУ, која се сваког дана показује у све горем светлу. Морамо свим средствима инсистирати на сопственој независности и суверености уз помоћ правих пријатеља а не некаквих назови европских пријатеља.

(četvrtak, 21. jan 2016, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

Cirkus

i to u pravom smislu. Posle svega sta se desava EU potpisuje sporazume sa Kosovom. To je samo inat i maskiranje nemoguceg, postaje sve jako smesno.