Rasprava u EP uoči glasanja o SSP-u sa Kosovom

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova Evropskoj uniji je važan za stabilizaciju celog regiona, a ključni element tog sporazuma je da se Kosovo obavezalo da poboljša odnose sa Srbijom, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

"Kosovo vodi dijalog s Beogradom, što je danas pravna obaveza, i mora sprovesti potpisane sporazume", izjavio je Johanes Han u Strazburu u raspravi o tom sporazumu u Evropskom parlamentu.

Parlament će sutra glasati o prihvatanju SSP-a sa Kosovom.

Han je naglasio da perspektiva ugrađivanja u EU znači da se moraju poštovati evropske vrednosti, demokratske norme, uz posebno jasno razdvajanje države i religije.

Biće potrebno vremena da taj sporazum krene i to će biti osnova za mir i napredak Kosova, dodao je Han i pozvao vladu i opoziciju na Kosovu da dijalogom reše sukobe i naglasio da je to "već uzelo previše vremena i hitno je naći rešenja".

Podnosilac preporuke za odobravanje SSP u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček je ocenila da sporazum predstavlja "istorijski korak" i pozvala pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da to učine, te se zauzela za ukidanje viza EU za žitelje Kosova.

Tokom rasprave je većina poslanika podržala tu preporuku, ali je bilo i onih koji su rekli da se tome protive.

Španski poslanik Havijer Kouso Permuj je izneo bitne zamerke na sklapanje sporazuma EU s Kosovom i ocenio da je "Kosovo tobož država, nije članica UN i polovina zemalja UN ga ne priznaje".

On je rekao i da "za Kosovo daleko važniju ulogu ima vojna baza koja se tamo nalazi nego međunarodno pravo".

Grčki poslanik Sotirios Zarianopulos je ocenio da je Kosovo protektorat stvoren vojnom intervencijom NATO i SAD.

U raspravi se čulo i pitanje neće li Kosovo postati prva islamska država u Evropi, imajući u vidu veliki uticaj moćnih islamskih zemalja u širenju ekstremnih stavova.

Hrvatski poslanik Tonino Picula je ocenio da se sporazumom EU s Kosovom stvaraju mogućnosti za jačanje političkih i ekonomskih veza, ali je primetio da će sprovođenje toga zavisiti od spremnosti svih političkih činilaca da to urade, što, kako je rekao, još nije slučaj.

Picula je ukazao na prepreke i nasilje za delovanje kosovskog parlamenta i naglasio da je nužno da se na Kosovu nastavi bitka protiv terorizma i radikalizacije, mere za smanjenje ilegalnih imigranata i tražilaca azila u EU.

broj komentara 0 pošalji komentar