Davutoglu tražio posredovanje Srbije u sporu sa Rusijom

Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić kaže da je turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio posredovanje Srbije u rešavanju spora Ankare sa Moskvom, pošto je Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

U intervjuu za englesko izdanje dnevnika Zaman, Vučetić je rekao da je Davutoglu takvu molbu izneo tokom dvodnevne posete turske delegacije Srbiji krajem decembra.

"Ostaje da se vidi tačan i specifičan obim onog što Srbija može da učini, ali ono što je ovde najvažnije su dobra volja i konstruktivnost koju mi reprezentujemo", nave je Vučetić.

Govoreći o trilateralnom mehanizmu između Srbije, Turske i BiH, ambasador je rekao da Srbija ponovo oživljava taj mehanizam, sa naglaskom na ekonomsku saradnju.

List piše da je Srbija na neodređeno vreme odložila tu trilateralnu inicijativu nakon što je bivši turski premijer, a sadašnji predsednik, Redžep Tajip Erdogan u oktobru 2013. godine u Prizrenu rekao da je "Kosovo Turska, i Turska Kosovo".

Inicijativa o trilateralnim sastancima je obnovljena posle diplomatskih napora u oktobru 2015. godine sastankom u Sarajevu.

"Mi (Srbija) ponovo oživljavamo taj mehanizam ali stavljamo naglasak na ekonomsku saradnju tri zemlje, a BiH je veoma značajan ekonomski partner Srbije", istakao je Vučetić.

"Nikada ne zaboravite da smo mi narodi koji su delili istoriju, kulturu i civilizaciju. Mi smo braća i rođaci jedni drugima", dodao je ambasador.

Vučetić je ocenio i da je Turska zainteresovana da ima veće ekonomsko prisustvo u Srbiji. "Ako imamo dobru ekonomsku saradnju, imamo dobru saradnju i u nekim drugim sferama. Ta vrsta saradnje je vrlo bitna za stabilnost regiona", rekao je Vučetić.

"Poznata vam je kompleksnost situacije u BiH. Mi (Srbija) poštujemo Dejtonski sporazum. Imamo vrlo dobre specijalne odnose sa Republikom Srpskom, ali je naša orijentacija da razvijemo maksimalni nivo odnosa sa Sarajevom i BiH kao celinom", naglasio je Vučetić, dodajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Vučetić je ocenio da to što EU, u okviru procesa pristupanja Srbije, zahteva da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum s Kosovom, ne može drugačije da se protumači nego kao pokušaj da se Srbija primora da prizna Kosovo.

"Stav Vlade Srbije je jasan. Mi nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo", rekao je ambasador, dodajući da su zvaničnici EU u privatnim razgovorima sa srpskim zvaničnicima rekli da Srbija ne može biti primljena u EU sa "otvorenim problemom", aludirajući na pitanje priznanja Kosova.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2016, 22:30)
dannyfischer [neregistrovani]

ni po koju cenu

da se vlast I drzava Srbija upetljaju u ovu situaciju I treba reci javno I jasno...
ni po koju cenu ne raditi protiv samog sebe...
Srbiji se posle ove situacije jos vise otvorila vrata
za plasiranje robe na rusko trziste....
samo treba pametno napraviti strategiju,poljoprivrednicima I stocarima dati subvencije I olaksice
zaposliti ljude povrnuti rukave I krenuti u proizvodnju..gledati sopstvenu korist I zaradu...
a ovi neka se snalaze kako znaju..nije nas biznis...
neka sami vade kestenje iz vatre..

(sreda, 20. jan 2016, 21:34)
xxxxx [neregistrovani]

sa kamatom

To Srbija ne sme da dopusti sebi,,,Turska joj zagorcava zivot vec decenijama,,krivi su kod brace rusa i sad srbija da vadi trnje,,,

(sreda, 20. jan 2016, 21:32)
anonymous [neregistrovani]

Redosled

Prvo Erdoganovo izvinjenje, pa tek onda saradnja.

(sreda, 20. jan 2016, 20:48)
anonymous [neregistrovani]

Srbija ne treba da se mesa !

Srbija bi u eventualnom pokusaju da se upetlja u trenutno zategnute odnose Rusije i Turske samo sebi mogla da nanese stetu, a to je verovatno i cilj odredjenih krugova u medjunarodnoj zajednici - da se Srbija posvadja sa Rusijom. Rusija je trenutno veoma besna na Tursku zbog cina koji je ta zemlja napravila i svako mesanje Srbije u taj proces, Rusija bi mogla da protumaci kao nameru Srbije da donekle opravda taj potez koji se nikako ne moze opravdati. Gledajmo samo sebe, zadrzimo prijateljstvo sa Rusijom po svaku cenu, sa Turskom gradimo pozitivne odnose koliko god je to moguce i ostavimo ih da pozanju ono sto su posejali.

(sreda, 20. jan 2016, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Nema naslova

Ako je tako, onda to treba raditi mudro i odmereno. Korektno i posteno.