Dačić u Tirani sa Bušatijem i Đentilonijem

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se u Tirani sa albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, uoči zajedničkog sastanaka ministara spoljnih poslova Albanije, Srbije i Italije na kome će jedna od glavnih tema biti migrantska kriza.

Ivica Dačić i Ditmir Bušati razgovarali su o napretku u odnosima dve zemlje i založili za sporazume u oblasti ekonomskog razvoja, slobodnog kretanja građana i visokog obrazovanja, saopštilo je albansko ministarstvo spoljnih poslova.

Dvojica ministara su razgovarali o napretku u bilateralnim odnosima u svetlu poslednjih razvoja i razmene poseta premijera Edija Rame i Aleksandra Vučića.

Dačić i Bušati su pozdravili korake koje su obe zemlje preduzele za konkretizovanje obaveza iz Berlinskog procesa, navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se i s italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem.

Današnji sastanak u Tirani drugi je trilateralni sastanak šefova diplomatija Italije, Albanije i Srbije, a prvi je održan 23. januara 2015. u Rimu.

Dačić je, u izjavi posle drugog sastanka u trilateralnom formatu koji je danas u Tirani imao sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem i albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, istakao da Srbija ima veoma dobre odnose sa Italijom, a Italija sa Albanijom.

"Zato treba sačuvati ovaj format, jer može da nam mnogo pomogne u narednom periodu", rekao je Dačić, naglasivši da je važno međusobno dogovoriti korake za naredni period, a koji bi se temeljili na zajedničkim interesima.

On je upozorio da će svi projekti o kojima se govorilo kroz niz zajedničkih inicijativa i mehanizama ostati "mrtvo slovo na papiru" ukoliko se na iznađe zajednički model kako da se realizuju.

"Pored toga što definišemo zajedničke projekte, treba da iznađemo održive načine realizacije projekata od kapitalnog značaja - od saobraćajne infrastrukture, energetike pa do drugih projekata vezanih za kulturu, mlade generacije...", poručio je šef srpske diplomatije.

Takođe je ukazao na zajedničke probleme, kao što je energetika odnosno snabdevanje gasom.

"Cilj relaksirati odnose Srbije i Albanije"

Osvrnuvši se na odnose Srbije i Albanije, Dačić je rekao da je cilj da se ti odnosi što više relaksiraju i da se razlike koje postoje oko pojedinih političkih pitanja stave u drugi plan, a da dve zemlje traže zajedničke interese za budućnost.

"U političkom smislu veoma nas raduje dobra saradnja koja je uspostavljena između Srbije i Albanije. Nastavićemo u tom smislu. Raduju nas i brojni projekti koje smo zajedno lansirali kao što je otvaranje Kancelarije za mlade, projekti koji se tiču razmene studenata...", rekao je Dačić.

Najavio je da će sledeći trilateralni sastanak biti održan u Beogradu na jesen ili početkom 2017. godine.

Šef albanske diplomatije Bušati poručio je da Albanija želi da razvija "odlične odnose sa svim svojim susedima", prenela je ATA.

Italijanski ministar spoljnih poslova Đentiloni rekao je da se Italija ponosi time što je glavni trgovinski partner i Srbije i Albanije, ocenivši da su ovakvi sastanci potvrda odličnih odnosa između te tri zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије