Pajtić: Opozicija blizu odluke da zajedno izađe na izbore

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je opozicija blizu odluke da zajedno izađe na vanredne parlamentarne izbore.

Pajtić je nakon sastanka opozicije, kojem su prisustvovali predstavnici 19 partija i dva sindikata, rekao da će model izlaska na izbore biti definisan na sledećem sastanku, koji će biti održan u narednih nekoliko dana.

"Okupili smo se da bismo smenili režim Aleksandra Vučića i prioritet svih nas jeste da se ta vlast smeni. Srbija ima nedemokratsku, autoritarnu i nasilnu vlast, koja svaki dan nanosi štetu građanima", rekao je Pajtić novinarima čitajući zajedničko saopštenje nakon sastanka koji je trajao dva i po sata.

On je rekao da su se svi predstavnici stranaka obavezali da nakon izbora neće ulaziti u koalicije sa onima koji čine aktuelnu vlast.

Kako je rekao, biće formirano telo koje će politički i operativno koordinisati zajedničke aktivnosti stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na sastanku.

Svi učesnici sastanka, dodao je, insistiraće da se obezbede fer i pošteni izbori na kojima će "građani glasati bez pritiska, a nakon kampanje u kojoj će svi učesnici biti ravnomerno zastupljeni u medijima".

"Borićemo se za ostvarenje tih ciljeva", poručio je Pajtić.

Učesnici sastanka će uspostaviti saradnju i koordinaciju opozicionih aktivnosti u parlamentima svih nivoa vlasti, medijima i "u svim slučajevima kad je to od koristi za građane".

Upitan ko će biti domaćin narednog sastanka, Pajtić je rekao da je to tehnička stvar, koja će biti dogovorena u narednih nekoliko dana.

Komentarišući izostanak lidera LSV-a Nenada Čanka sa današnjeg sastanka, Pajtić je rekao da on nije došao, ali da je svakako predstavljen u tom savezu, a da je već ranije danas razgovarao sa liderom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem, koji, kako je rekao, "nije želeo da učestvuje sa nekim od učesnika sastanka".

Sastanku, koji je inicirao Pajtić, u sedištu DS-a na Terazijama prisustvovali su lideri SDS-a Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, Pokreta za preokret Janko Veselinović i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji nisu medijima davali izjave.

Na sastanku su bili i predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i predstavnici stranke Zajedno za ŠŠumadiju, Pokreta Živim za Krajinu, Mađarskog pokreta, Reformista Vojvodine, Sindikata Sloga, Vojvođanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Narodnog pokreta Srbije, Socijaldemokratske unije, ASNS-a, Reformističke stranke i Demokratske unije Roma.

Razgovaralo se iza zatvorenih vrata, a osim Čanka i Radulovića, na sastanak nisu došli ni predstavnici Zelenih Srbije, koji su bili pozvani, dok čelnik Pokreta Levica Srbije Borislav Stefanović nije ni bio pozvan.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво