Jeremić: Neophodna reforma UN

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Prioriteti budućeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija", koja je održana u Parizu. UN polako tonu u irelevantnost, poručio je Jeremić, istakavši da je potrebna reforma svetske organizacije na više polja.

Na konferenciji koju je organizovao prestižni francuski Fakultet političkih nauka (SciencesPo) i pariski dnevnik Mond, učestvovale su istaknute ličnosti iz sveta politike, međunarodnih odnosa i nauke i visoki predstavnici francuske države, saopšteno je iz CIRSID.

Konferencija je izazvala posebnu pažnju u međunarodnim krugovima, jer je prvi put održana panel diskusije sa različitim deklarisanim ili potencijalnim kandidatima za mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Jeremić je na istakao da, u aktuelnom momentu međunarodnih odnosa, koga karakteriše porast geopolitičkih tenzija i regionalnih kriza, kao i izraženi globalni karakter glavnih izazova, jačanje multilateralizma i revitalizacijaUN predstavlja jedinu kredibilnu i održivu opciju.

Predsednik CIRSD je upozorio da UN polako tonu u irelevantnosti, da je potrebna reforma ove organizacije na više polja, kako bi mogla da nastavi da igra važnu ulogu i u 21. veku.

"Ključni izbor u procesu imenovanja novog generalnog sekretara UN jeste onaj između nastavka postojeće prakse vođenja organizacije, sa jedne strane, što bi vodilo ka njenoj daljoj marginalizaciji, i suštinske reforme organizacije, sa druge strane, kako bi ona odgovorila izazovima novog vremena", izjavio je Jeremić.

Konferenciji su prisustvovali francuski ministar ekonomije Emanuel Makron, predsednica spoljnopolitičkog odbora francuske skupštine Elizabet Gigu, predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok, predsednica Uneska i kandidat za novog generalnog sekretara UN Irina Bokova, predsednik Međunarodne kriznegrupe Žan-Mari Geno i mnogi drugi.

Proces izbora novog generalnog sekretara UN će svakako biti najvažniji međunarodni izbor u 2016. godini, kao i jedna od važnijih diskusija u svetskim prestonicama u toku ove godine, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 21:56)
Marko [neregistrovani]

Da li je moguce

Da li je moguce da drzava Srbija jos uvek nije kandidovala Jeremica za generalnog sekretara UN?

(ponedeljak, 18. jan 2016, 17:32)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine dragi

Nikakva reforma vise nece oporaviti UN. Onoga trenutka kada su SAD prve pocele da lazu,a zatim i da ignorisu stavove UN,sve je otislo u bestraga. Niti UN mogu oko bilo cega da se dogovore, niti vise imaju ikakvu ulogu. Kao sto neko rece, samo konstatuju situacije, osudjuju nasilje i zalazu se za mir u svetu. A dobro se zna cija je to krivica.