Skupština o zakonskim predlozima o policiji

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali predloge zakona o policiji, javnom redu i miru, kao i Predlog zakona o javnom okupljanju. Predlog novog zakona o policiji ima za cilj efikasniji i profesionalniji rad policije, rekao Nebojša Stefanović. Opozicija ocenjuje da je Predlog zakona o policiji pokušaj politizacije te službe i zbog toga najavljuje brojne amandmane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da predlog novog zakona o policiji ima za cilj efikasniji i profesionalniji rad policije.

Ministar Stefanović je, obrazlažući zakonski predlog pred poslanicima, najavio da će biti pooštreni uslovi za zapošljavanje u policiji, ali i za ostanak u policiji.

"Napredak u policiji i promosvisanje moći će da se postigne kroz zasluge i znanja", kazao je Stefanović. Naveo je da će novi propisi biti usklađeni sa EU standardima, a jedan od ciljeva biće i sprečavanje korupcije unutar policije.

"Predviđamo jačanje sektora unutrašnje kontrole", kazao je ministar i dodao da ća taj sektor od sada moći da nadzire sve zaposlene u MUP-u, a ne samo pripadnike policije. On je najavio i bolju organizaciju i postojanje samo jedne specijalne jedinice.

Govoći o predlogu zakona o javnom okupljanju on je ocebnio da je reč o izuzetno liberalnim propisima

Stefanović je najavio da će biti dozvoljeno održavanje skupova ispred svih institucija, izuzev strateških objekata u oblasti vodosnabdevanja, energetike, vojske i policije.
Prema njegovim rečima javna okupljanja biće dozvoljena od šest do 23 sata, što je takođe ocenio kao izutetno liberalno rešenje.

Ministar je naveo da će i skupovi u pokretu moći da se zaustave ispred bilo koje tačke, ali da pri tome neće biti dozvoljeni saobraćajni kolapsi i otežavnje života građana.

Prema njegovim rečima, obaveza prijavljivanja skupova u zatvorenom prostoru neće postojati, ali organizatori treba da vode računa o bezbednosti i snose odgovornost.

"Definisana je odgovornost organizatora i obaveza redarske službe koja će voditi računa o javnom redu i miru", kazao je Stefanović.

Ministar je naveo i da je novim propisima dozvoljeno spontano okupljanje građana, ali da u tom slučaju ne sme da postoji bilo kakav javni poziv.

"Kada postoji spontana reakcija na na primer, sportski uspeh našeg tima, to će sada biti dozvoljeno u bilo kom trenutku, i u tri ujutro", najavio je Stefanović.

Ministar smatra da su ograničenja ovog zakona minimalna, a da je javno okupljanju "na moderan način definisano". On je istakao da je javna rasparava o ovom zakonu bila duga, a da je zakon usklađen sa ocenama Venenske komisije.

Govoreći o predlogu novog zakona o javnom redu i miru Stefanović je rekao da će biti uvedeni neki novi prekršaji, a izbačeni pojedini zastareli.

Kako je naveo ovim zakonom biće regulisano korišćenje uređaja na daljinu, a posebna pažnja biće posvećana zaštiti i nadzoru dece i maloletnika.

Rasprava o vojvođanskoj policiji 

Nadam se da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, bio je odgovor ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na zahtev LSV u današnjoj raspravi o predlogu zakona o policiji za uvođenje vojvođanske policije.

Poslanici LSV predložili su amandmanom da bude formirana vojvođanska policija, što je Stefanović odbacio.

"Ja se nadam da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, biće srpske policije i srpska policija će biti u Vojvodini i u drugim delovima Srbije, jedna policija ove zemlje", rekao je Stefanović.

Poslanik LSV Dejan Čapo rekao je da želja te stranke nije stvaranje pararelnih snaga, već samo posebne organizacione jedinice za Vojvodinu, navodeći da je bezbednost u tom delu Srbije, dok je postojala vojvođanska policija, bila na visokom nivou.

Predlog LSV je da sedište te jedinice bude u Novom Sadu, a da je vodi sekretar koga na predlog pokrajinske vlade imenuje ministar unutrašnjih poslova.

"Mi ćemo se za vojvođnasku policiju izboriti kad-tad", rekao je Čapo.

Poslanici SPS najoštrije su u parlamentu osudili zahtev LSV o formiranju vojvođanske policije, navodeći da je to povratak u devedesete godine.

"Podsetiću na rečenicu predsednika LSV Nenada Čanka, izgovorenu u Skupštini Srbije 25. marta 1998. godine, citiram: 'Nemojte se iznenaditi ako vas dočeka rampa na Gazeli'. Uvođenjem vojvođanske policije i načinom izbora tog takozvanog sekretara sekretarijata vojvođanske policije na politički način možemo i stvarno doći u situaciju da se na Gazeli u nekom trenutku nađe rampa sa graničnom policijom na njoj", rekao je poslanik SPS Vanja Vukić. 

Poslanik DS Dragan Šutanovac rekao je za predloženi zakon o policiji da je to "propuštena šansa da se reformiše policija".

On je predloženom zakonu zamerio što je u nadležnosti policije ostalo izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola, koje mogu da se "spuste" na lokalni nivo, samo deklarativno opredeljenje za model policije u lokalnoj zajednici, te što nije jasno definisana uloga sektora za ljudske resurse.

"Neprihvatljivo je i da se diplomci Kriminalističko policijske akademije tretiraju kao diplomci ostalih fakutleta, svi koji upišu tu školu i prođu trijažu treba da budu primljeni na stalni rad u policiju. Zbog čega onda postoji ta ustanova ako zapošljavamo nekog sa fakulteta koji izdaju sumnjive diplome", rekao je Šutanovac.

Šutanovac smatra i da predloženim zakonom nije adekvatno tretiran sektor unutrašnje kontrole, koji mora da bude potpuno nezavisan i slobodan u radu, a pre svega finansijski nezavisan.

Ministar mu je, pored ostalog, odgovorio da zakon jasno propisuje prednost na konkursima za one koji završe Kriminalističko policijsku akademiju, a na primedbu o mogućnosti ministra da daje saglasnot na upotrebu specijalnih jedinica, rekao da se tu radi o finansijskom aspektu.

"Svaka upotreba Žandarmerije košta i ako imate nekontrolisanu upotrebu tih jedinica možemo da dođemo u situaciju da nemamo novca", rekao je Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво