Udovički: Ministarstvo štiti zakonitost rada skupštine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da njeno ministarstvo utvrđuje i štiti zakonitost rada skupštine, što se, u slučaju Bele Crkve, čini kao ključno pitanje.

Udovički je u odgovoru na dopis koji joj je uputio Stanko Petrović, koji je razrešen funkcije predsednika Opštine Bela Crkva na spornoj sednici Skupštine opštine, navela da je za postupak izbora ili razrešenje funkcionera u organima jedinica lokalne samouprave nadležan Upravni sud.

Ministarka državne uprave navodi da Ministarstvo sagledava stvarno stanje uvidom u sve akte i dokumentaciju vezane za zakazivanje i održavanje sednice skupštine, koje Ministarstvo očekuje da dobije od nadležnih iz Skupštine opštine Bela Crkva.

"Pitanje nasilja, ili kršenja javnog reda i mira, krivotvorenja dokumenata u vezi sa postupanjem organa, u nadležnosti je organa unutrašnjih poslova", rekla je Udovički, saopšteno je iz Ministarstva.

Udovički je, najpre, osudila svako nasilje i vandalizam koji, pored toga što su nemoralni, ne donose nikakva rešenja, stoji u saopštenju.

Naglasivši da je u zajedničkom interesu svih zainteresovanih strana da se stvore uslovi za nastavak rada skupštine u skladu sa zakonom, Udovički je naglasila i da se zaštita zakona u ovakvim situacijama tiče više organa.

Potpredsednica vlade je pozvala sve učesnike tih nemilih događaja da sukobi ostanu u prošlosti i da se uzdrže od bilo kakvih daljih provokacija i nasilnih koraka, a institucije sistema da utvrde činjenice i tako zaštite zakonitost i demokratsku slobodu odlučivanja.

"U lokalnoj zajednici, kakva je Bela Crkva, potrebno je uspostaviti narušenu stabilnost i što pre se posvetiti javnim poslovima u interesu svih građana", izjavila je Udovički.

broj komentara 0 pošalji komentar