DSS traži da se sazove sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Dužnost predsednika Republike Tomislava Nikolića je da sazove hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koji treba da donese zaključke o načinima zaštite nacionalnih interesa u okolnostima produbljivanja migrantske krize, saopštio je DSS.

Osnov za to su ovlašćenja iz člana 5. Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Dok očigledna nesposobnost Evropske unije da obezbedi svoje spoljne granice i rešava izbegličku krizu opredeljuje sve veći broj zemalja članica da preduzimaju jednostrane mere zaštite, Srbija koja nije članica EU od nje, po rečima ministra Stefanovića, "očekuje jasne stavove" i uputstva, navedeno je u saopštenju.

Odluka Austrije da stavi van snage Šengenska pravila, pojača graničnu kontrolu i radikalno ograniči ulazak izbelica u Austriju izazvaće trenutne lančane posledice na sve tranzitne zemlje, pa i na Srbiju.

Čekanje na "jasan stav Evropske unije", koja je već pokazala neefikasnost rešavanja krize, neodgovorno je i na štetu Srbije.

Stav DSS-a je da Srbija, kao tranzitna zemlja, mora propusni kapacitet izbeglica dnevno da utvrđuje po jednostavnom principu: koliko iz Srbije izbeglica izađe, toliko novih može da pređe njenu granicu.

Istovremeno, Srbija treba da obavesti briselsku administraciju da će na prvi pokušaj vraćanja izbeglica iz zemalja EU u Srbiju suspendovati Sporazum o readmisiji, u skladu sa članom 22. ovog Sporazuma, navedeno je u saopšptenju DSS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar