Đurić: Nadam se da će sud za OVK pokazati više odlučnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je, povodom odluke da sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK bude u Hagu, da se nada da će novi sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Đurić je podsetio da je upravo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu bez uspeha pokušavao da rasvetli neke od zločina pripadnika takozvane OVK. Kako je dodao, "umesto pravde imali smo organizovanu kampanju zastrašivanja i likvidacije svedoka na koju nije bilo delotvornog odgovora".

"Nadamo se da će novi sud pokazati i više odlučnosti i više efikasnosti, te da će zločince konačno stići ruka pravde. Srbija će svakako pomoći da se istina o zločinima terorističke OVK razotkrije, a zločinci kazne. Nadamo se i da će Albanci na Kosovu i Metohiji nakon što procesi počnu, smoći snage da naprave vrednosni otklon od zločina činjenih u njihovo ime", naglasio je Đurić u saopštenju.

Đurić je rekao da podržava nastojanja da se odgovorni za ratne zločine kazne, a krivica za njih personalizuje.

To je, kako je naveo, nužan deo procesa pomirenja i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

Đurić je istakao da Albanci na Kosovu i Metohiji do sada nisu pokazali spremnost i sposobnost da sami sude svojim sunarodnicima koji su činili zločine, kao i da je na delu njihovo kontinuirano prećutkivanje i zataškavanje.

"Zato je dobro što će postupci biti vođeni van Kosova i Metohije, međutim, prethodna iskustva pokazuju da to nije nužno garancija uspeššnog razotkrivanja istine i kažžnjavanja zločinaca", naglasio je direktor kancelarije za KiM.

Sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova biće u Hagu i trebalo bi da počne da radi ove godine, što su pozdravili holandski zvaničnici istakavši da je važno da pravda bude zadovoljena.

Pred tim sudom, kako je ranije saopštila holandska vlada, vodiće se procesi za zločine počinjene tokom i neposredno posle sukoba na Kosovu.

U saopštenju holandske vlade se navodi da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim protivnicicima 1999-2000. godine".

Dodaje se i da je holandska vlada ovim praktično odgovorila na zahtev EU da taj sud bude na teritoriji Holandije.

"Neki delovi kosovskog društva možda vide moguće osumnjičene kao borce za slobodu i postoji mogućnost da se svedoci osete ugroženima na Kosovu. Zbog toga je razmotrena mogućnost suđenja van Kosova", ističe se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2016, 22:31)
anonymous [neregistrovani]

Zasto odlucnost ?

Valjda vise pravde.