Sputnjik: Ruski PVO u Srbiji održaće ravnotežu na Balkanu

Ako planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca "mig 29" od Rusije budu uspešni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu, koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, piše list "Komersant", prenosi "Sputnjik".

Prema podacima izvora Komersanta, Beograd se obratio Moskvi povodom ruskog PVO sistema pošto je Hrvatska saopštila da namerava da od SAD nabavi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu da obaraju ciljeve na rastojanju od 300 kilometara.

"Srpska vojska smatra da će pojavljivanje takvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu, ali pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali. I bili su prinuđeni da se obrate nama", kaže izvor.

Srpski zahtev već je upućen u Rusiju. Specijalna komisija za vojnotehničku saradnju dveju zemalja razmotriće ga do kraja januara, o čemu je nedavno govorio i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

"Mi ćemo taj spisak proučiti s najvećom pažnjom, razmotrićemo ga i u skladu s mogućnostima ispuniti", obećao je Rogozin.

Prema podacima Komersanta, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg ("buk" i "tor") i malog ("pancir-S1") dometa.

Što se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja–vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine.

Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa "mig 29".

Srpska vojska sada ima deset aviona "mig 29" (računajući šest kupljenih od Rusije 2013. godine), jedanaest aviona "mig 21", kao i nekoliko desetina lovaca "J-22 orao", piše Sputnjik.

Izvori Komersanta tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju.

Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.

broj komentara 44 pošalji komentar
(nedelja, 17. jan 2016, 12:12)
Mario Delibasic [neregistrovani]

Broj lovaca

U tekstu se kaze ; " Српска војска сада има десет авиона "миг 29" (рачунајући шест купљених од Русије 2013. године), једанаест авиона "миг 21", као и неколико десетина ловаца "Ј-22 орао", пише Спутњик." Ova informacija nije tacna,jer letno sposobnih aviona MiG 29 imamo 3 komada i jos jedan u fazi pripreme,MiG 21 su prizemljeni svi zbog istreka resursa,cini mi se da leti jos samo jedan MiG 21 UB ,dvosed,za Orlove ne posedujem informaciju.

(nedelja, 17. jan 2016, 11:50)
anonymous [neregistrovani]

Mislim da nam ne treba nista

Ako nas neko napadne mozemo da pozoveno Rusiju da nam pomogne kao sto to cini u Siriji, imamo pravo na to a i Rusija je kod nas sa naftnom industrijom pa neka je brani. Nas NATO je rusija dok se ne utvrdi drugacije.

(subota, 16. jan 2016, 10:45)
...и Слоба је сањао победе! [neregistrovani]

Само да рата не буде!

Нико нас не би напао пешадијом,већ одговарајућим ракетама!

(subota, 16. jan 2016, 10:02)
anonymous [neregistrovani]

@ istok - zapad?

Otkuda ti je ta suluda ideja da se gadjas procentima da su Srbi za ulazak u "NATO" ? Ako si ti za "NATO" To nije 90% ? Oni su nam bacali bombe na glavu ako se secas!

(subota, 16. jan 2016, 09:41)
Robislav- Role [neregistrovani]

Srpski narod zasluzuje najbolju zastitu

Srbija mora da se brani dobro -

ne vise i ne manje!

(subota, 16. jan 2016, 09:24)
anonymous [neregistrovani]

Sve

sto nama treba je par komada ovih mocnih PVO sistema,odbrambeno oruzije ne ugrozava nikoga,to je oruzije za odvracanje,verovatno nikada nece biti korisceno.

(subota, 16. jan 2016, 08:41)
milan [neregistrovani]

"...Rusiji da nije naoružanja odavno bi bila napadnita...!"

Da Rusiji nije naoružanja, Rusije već davno ne bi bilo već.

(subota, 16. jan 2016, 07:34)
anonymous [neregistrovani]

Gane

Treba se naoruzavati rusiji da nije naoruzanja odavno bi bila napadnuta?

(subota, 16. jan 2016, 04:09)
anonymous [neregistrovani]

A Hrvatskoj....................

su iz NATO-a prodali sve ganc novo, gluposti,
pa ja sam 15.g.leteo na ruskom MIG-u, starom 35.godina,
to je neunistivo, samo dobro odrzavanje, a mi ljude za to odlicne imamo.
A to sto su oni kupili, e oni su takodje navikli na MIG-ove, sa njima su i bezali i sada ih imaju,
morace za taj pazar da posalju ljude da se obuce, to se polaca, jednog dana sam gledao sta Hrvati sve za NATO treba da plate, pa bolje im je bilo da se nisu ni uclanjivali, vec sami kupovali-za te novce nove avione i ostalo!
E to su oni kupili od njih.
Sve sto Rusi naprave je nepoderivo, bre, samo dobro odrzavanje i nema problema, ja 1200h imami nista mi nikada nije otkazalo!
A tamo kod njih u NATO, ima vise plastike od metala US je to davno zamenila .

(petak, 15. jan 2016, 23:05)
Stavra [neregistrovani]

Prva odluka

Moja prva odluka kao Premijera bi bila da se instaliraju dve baterije u Nišu i Somboru. Sad je vreme da se to nabavi, dok smo u mogućnosti, pre svega političkoj situaciji i dok smo "hvaljeni". Neće biti mira ovde i prosperiteta dok se Srbija valjano ne naouruža ovakvim sistemima. Najgora moguća politika je ova aktuelna, kreni-stani. Nema tu ako-ako, to se mora obezbediti radi budućnosti i sigurnosti naših pokoljenja. Bar bi znali gde smo pare dali, ovako, sve je ovo smešno. Vi morate imati ovo na prvom mestu, da bi vas iko poštovao u svetu.