Ahmeti: Nedolično i neuko ponašanje demonstranata

Predsednik opštine Priština Špend Ahmeti izjavio je da se slučaj Hrama Hrista Spasa nalazi na sudu i da je to pitanje više političke prirode, a nedavno uriniranje grupe demonstranata u tom objektu ocenio kao nedolično, ali učinjeno iz neukosti.

Ahmeti je u intervjuu za RTK 2, kanala na srpskom jeziku, rekao da je pitanje tog objekta pitanje za sud i da bi on trebalo da ga rešava.

"U toku je proces legalizacije svih ilegalnih gradnji u Prištini, ali trenutno nemamamo nikakva dokumenata za tu crkvu i iz tog razloga smo tražili da SPC podnese aplikaciju za legalizaciju, sa svim dokumentima, da vidimo da li ima dozvolu prema važećim kosovskim zakonima. Oni to nisu učinili, rekavši da ne priznaju da je reč o ilegalnoj gradnji. Zbog toga je ovo više političko pitanje i iz tog razloga sam zatražio od Vlade i Ministarstva za prostorno planiranje da se oni time bave", kazao je Ahmeti, koji je i potpredsednik pokreta Samoopredeljenje.

On navodi i da je obezbeđivanje tog hrama u nadležnosti centralnih institucija, jer to prevazilazi opštinske mogućnosti.

"Mi nemamo tolike ingerencije koliko imaju ove institucije i nemamo ingerencije kod policije koliko to ima vlada. Prosto, mi ne želimo da preuzmemo odgovornost za nešto sa čime ne bi mogli da izađemo na kraj", dodao je Ahmeti.

Uriniranje grupe demonstranata u hramu, prema njegovim rečima, je nedolično, ali je učinjeno iz neukosti.

"Ono što su protestanti uradili je sigurno iz neznanja i mislim da je policija trebalo da učini nešto više po tom pitanju, a SPC bi trebalo da zatraži pomoć ministarstva kako bi videli šta se može uraditi po tom pitanju", kazao je Ahmeti.

Dodao je i da je pre godinu dana sa igumanom dečanskim Savom Janjićem razgovarao neformalno na temu tog hrama, te da mu je rekao da većina Albanaca tu crkvu smatra delom Miloševićevog režima, zbog čega će ona uvek biti teško politicko pitanje o kome se svakako mora više razgovarati.

Rok za dostavljanje dokumentacije o legalizaciji tog objekta bio je do 15. septembra, što SPC nije učinila, a zbog čega ga opština Priština smatra nelegalnim.

Ahmeti ističe da postoji saradnja sa SPC u okviru opštinskog Komiteta za bezbednost, u kome učestvuju članovi svih verskih konfesija, da se obično razgovara o drugim problemima, a ne o problemu tog hrama.

Ahmeti navodi da je svima jasno da to nije mali problem i da je njegovo mišljenje da se to mora rešiti razgovorima na političkom nivou.

Incident u Hramu dogodio se 9. januara prilikom demonstracija pristalica kosovske opozicije u Prištini koji su tražili poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jan 2016, 11:18)
anonymous [neregistrovani]

Čudno

da tako neuki ne odoše u džamiju da se pomokre ?