DSS: Zorana Mihajlović da povuče izjavu o Rogozinu

Demokratska stranka Srbije zatražila je od predsednika Vlade Srbije da hitno utiče na potpredsednicu vlade Zoranu Mihajlović da povuče svoju izjavu da potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin "treba da brine o svojoj državi", a ne o Srbiji.

"Nediplomatska izjava potpredsednice Vlade predstavlja vrhunac nepristojnosti u odnosima prema zvaničnicima Ruske Federacije, u ovom slučaju prema zameniku predsednika Vlade. Ponašanje potpredsednice Vlade ne sme biti tolerisano, posebno zbog činjenice da dolazi u vreme kada je zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije u veoma važnoj poseti Srbiji tokom koje je još jednom potvrđen prijateljski odnos Rusije prema Srbiji", rekla je predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić upitala je da li je Zorani Mihajlović zasmetalo nekoliko istina koje je Rogozin izneo prilikom zvanične posete Srbiji, poput one da Rusija ima negativan odnos prema širenju NATO-a na Balkanu i da ga vidi kao opasan i provokativan proces.

"Da li joj je zasmetalo to što je rekao da Srbija treba da bude oprezna u usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i da Srbiji preti opasnost od nekontrolisanog priliva migranata? Da li joj smeta što je Rusija jasno saopštila da za Srbiju ne postoje nikakva ograničenja za isporuke naoružanja", zapitala je predsednica DSS-a.

Prema njenim rečima, Srbija je zbog stavova potpredsednice vlade u opasnosti da pretrpi ozbiljnu političku štetu.

"Predsednik Vlade Srbije je dužan da reaguje i upozorenjem Zorani Mihajlović pokaže da iza iznetih stavova ne stoji Vlada. Tolerisanje izjave ministarke Mihajlović ukazalo bi da stavovi usmereni na pogoršavanje odnosa sa Rusijom i miniranje zajedničkih projekata nisu samo njen stav, već i politika Vlade", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas, povodom izjave potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina da bi se Srbiji mogao dogoditi sličan incident kao za Novu godinu u Kelnu, da ruski zvaničnik treba da vodi računa pre svega o svojoj državi.

"O tome da li Srbiji može da se desi taj scenario koji Rogozin prognozira, mislim da on treba da vodi računa o svojoj državi, a mi ćemo o našoj", izjavila je Zorana Mihajlović novinarima u Rakovici.

Rogozin je, kako prenose mediji, juče upozorio Srbiju da bude oprezna u usklađivanju spoljne politike s EU kako joj se ne bi desilo da se "žene plaše da izađu na ulicu" zbog migranata. U nemačkom gradu Kelnu su tokom novogodišnje noći zabeleženi brojni napadi na žene, a među osumnjičenima su i tražioci azila u Nemačkoj.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 13. jan 2016, 16:02)
anonymous [neregistrovani]

Ko je i šta je tu pogrešno rekao

Potpuno su u pravu. Kakvi su to razlitiči aršini za funkcionere EU i Ruse. Šta je on to loše rakao, šta? Da li gospođa to može da objasni.

(sreda, 13. jan 2016, 15:01)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Ласта

У Москви су паметни и прагматични политичари који схватају ко је ко у српској влади. Ваљда неће они прекинути са корисном билатералном сарадњом због једне ласте која не чини пролећа.

(sreda, 13. jan 2016, 14:30)
anonymous [neregistrovani]

Sve je jasnije ko je na kojoj strani...

Prema izjavama pojedinih političara sve je jasno ko je gde,tj.ko je na kojoj strani. E sada ostaje da se vidi kako ćemo dalje.Biće mnogo mučno i bolno.Rogozin je sve mogao videti i zaključiti a postalo mu je sve jasno. Rogozin je vrlo uticajan u Rusiji.
Sledi velika gužva na Balkanu,između ostalog i zbog odlaska Crne Gore u NATO.A tu je i odbrana Republike Srpske od utapanja u BiH.Rusi se neće odreći Balkana,to je sigurno.

(sreda, 13. jan 2016, 14:26)
Laki [neregistrovani]

Какав безобразлук и вербална агресија!

Каква невјероватна вербална агресија према нашим јединим истинским пријатељима у свијету! Брзо је заборавила на руски вето за геноцид,на подршку за непријем Косова у УНЕСКО,за помоћ Руса приликом поплава у Србији,на 30 000 000 евра за које је Путин наложио да буду поклоњени храму Св. Саве на Врачару за иконописање 17 000 метара квадратних и за многе огромне и несебичне помоћи Србима у прошлости без којих можда сад не би ни било наше джаве .