Biserko: Vučić prisilio Dodika da odustane od referenduma

Kao sagovornik EU, od koga se imaju određena očekivanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da prisili predsednika RS Milorada Dodika da povuče pretnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a pre toga, raspiše referendum, ocenila je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Sonja Biserko kaže da to što je Aleksandar Vučić prisilio Milorada Dodika da odustane od referenduma ne znači da predsednik RS neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je, kako ističe, uradio i na dan proslave.

"Dodik je i na svečanoj akademiji poručio da će RS braniti svim raspoloživim sredstvima", dodaje je Biserko, piše Danas.

Napominje da bi "uspeo kao proevropski lider, premijer Vučić nastoji da konsoliduje poziciju neprikosnovenog lidera, jer će u suprotnom imati, ili već ima, ozbiljne turbulencije unutar partije, sa opozicionim proruskim blokom, kao i sa samom Rusijom".

"Ukoliko želi da se afirmiše kao evropski lider, Vučić mora sa više hrabrosti deklarisanu politiku prema BiH i RS, koja nije najjasnija, definisati na način koji će garantovati mogućnost funkcionalne BiH. To svakako nije moguće bez zauzimanja poštenog odnosa prema nedavnoj prošlosti. Samo tako može steći legitimitet u regionu i u Evropi", smatra Biserko.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи