Haos na ulicama Prištine, desetine uhapšenih i povređenih

Pristalice kosovske opozicije protestovale su protiv vlade i sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom. Zgrada vlade u Prištini gađana kamenicama i Molotovljevim koktelima. Privedena 24 demonstranta, povređeno 14 osoba, među kojima i dvoje novinara.

22.45 - Mirno na ulicama Prištine. 

20.30 -  UNMIK osudio nasilje u Prištini. Hašim Tači navodi da je "nasilje opozicije najgora poruka za građane Kosova".

18.10 - Povređeno 10 policajaca, dvoje građana i dvoje novinara, kaže portparol policije Beki Keljani. Privedeno je 24 demonstranata.

17.20 - Dvojica pripadnika specijalnih snaga kosovske policije zahvaćeni su vatrom kada su na njih bačeni molotovljevi kokteli, a jedan je povređen čvrstim predmetom.

17.00 - Grupa demonstranata pokušala da se probije u centar grada ali ih je policija sprečila vodenim topovima. Demonstranti bacali pirotehniku na policiju.

16.45 - Situacija se donekle smirila, ali još uvek ima demonstranata na ulicama. U pokušaju da smire tenzije, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i jedan od lidera opozicije Ramuš Haradinaj pozvali su na mir. 

16.25 - Prištinski mediji javljaju da su uhapšene desetine demonstranata kao i da je veliki broj povređenih prebačen u bolnice. 

15.33 - Žestoki okršaji policije i demonstranata u centru Prištine. Za sada nema informacija o povređenima. 

15.42 - Kosovska policija suzavcem rasteruje demonstrante iz centra grada. Prištinski mediji javljaju da u akciji učestvuju i oklopna vozila policije. Skup opozicije je, zvanično, završen.

15.15 - Pristalice opozicije bacaju Molotovljeve koktele i kamenice na zgradu vlade. Policija odgovorila suzavcem. Lideri opozicije pozvali demonstrante na mir.

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u centru Prištine tražeći ostavku vlade Ise Mustafe i povlačenje potpisa sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Na jednom od do sada najvećih protesta okupljene pristalice opozicije nosile su zastave Oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije, transparente na kojima je pisalo "Dole zajednica", "Stop policijskoj brutalnosti".

Demonstranti su se najpre okupili ispred zgrade Filološkog fakluteta i u velikoj koloni uputili u centar grada prema zgradama skupštine i vlade, ne sačekavši ni da vođe opozicije završe sa obraćanjem prisutnima.

Bezuspešno su predstavnici opozicije pokušavali da smire svoje pristalice. Bilo je kamenica, petardi, a ponajviše Molotovljevih koktela.

U trenutku kada je pretilo da će plamen zahvatiti veći deo zgrade vlade, policija je krenula da interveniše. Petnaestak minuta je trajao sukob policije i demonstranata na glavnom trgu u Prištini.

Policija je koristeći suzavac uspela da rastera demonstrante u sporedne ulice. Potom je zabranila svako kretanje centrom grada.

Sukob polcije i demonstranata se kasnije preneo na ostale delove grada. Goreli su kontejneri, gume od automobila.

Portparol kosovske policije Beki Keljani rekao je da je tokom protesta povređeno 10 policajaca, dvoje građana i dvoje novinara, a privedeno je 24 demonstranata. 

Opozicioni lideri, Ramuš Haradinaj i Fatmir Limaj najavili su da će protesti trajati sve dok ne padne koaliciona vlada Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.

Haradinaj je poručio da vlast gubi kontrolu i da oni odlaze zajedno sa korupcijom, ZSO i demarkacijom što je, kako je ocenio, potvrdio i Ustavni sud Kosova.

Predsednik Samoopredeljenja Visar Imeri naveo je da je hiljade građana protestovalo širom Kosova, da je kosovski Ustavni sud doneo odluku da ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom zbog čega kosovska vlada mora da podnese ostavku.

"Ova narodna masa garantuje da se vlast ne drži policijom i pritiskom. Nema demokratije kada su na čelu kršioci Ustava", rekao je Imeri pozdravljen aplauzom.

Poslanik opozicione kosovske partije Pokret Samoopredeljenje Ilir Deda naveo je na Tviteru da je protest u Prištni bio najveći antivladin protest do sada koji su huligani pokušali da upropaste nasiljem. 

Lider DPK i zamenik premijera Hašim Tači ocenio je da je nasilje tokom protesta najgora poruka za građane Kosova i da dovodi u pitanje ustavni i zakonski poredak Kosova.

"To je i dovodjenje u pitanje procesa liberalizacije viza, novi udarac formiranju Oružanih snaga Kosova, ekonomskom razvoju i dovodjenju stranih investitora", napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Tači je ocenio da su današnji neredi "napad na one koji podržavaju i koji su partneri Kosova - SAD, Evropsku uniju i Nato", a kako je dodao, to nasilje "zadovoljava protivnike konsolidacije države Kosovo".

Policija je, kako je rekao Keljani, procenila da je na protestu bilo oko 8.000 ljudi, dok opozicija procenjuje da je na protest bilo između 70 i 100 hiljada učesnika.

Kosovska vlada ocenila je da je protest opozicije bio pokušaj preuzimanja vlasti silom i da su taj skup organizovali oni koji nikada nisu uspeli da pobede na izborima.

"Mi se nećemo povući pred pokušajima nasilnog preuzimanja vlasti, što je bio cilj današnjih nasilnih protesta", navodi se u saopštenju vlade.

Opozicione stranke tvrde da je policija zaustavila autobuse koji su dovozili aktiviste na protest u Prištini, što kosovska policija demantuje.

Pre početka demonstracija, prištinske komunalne službe uklonile su kamene kocke kojima je popločano nekoliko ulica, kao i kontejnere.

Kosovska opozicija novi protest organizovala je jer smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара