Vučić: Ljubav prema RS ne znači mržnju prema BiH

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Banjaluku došao da ukaže poštovanje Republici Srpskoj. Naša ljubav prema RS ne znači mržnju prema BiH, naveo je Vučić. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je RS nastala kao potreba da u slobodnom okviru žive Srbi ali i svi drugi narodi.

Na svečanoj akademiji povodom Dana RS, srpski premijer Vučić je naglasio da Republika Srpska ne može biti ukinuta dekretima jer dekretima nije stvarana, već ju je stvorio narod.

"Pravo da volimo svoj narod niko nije i neće moći da nam zabrani", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Poručio je da nikada više političari iz Srbije i Republike Srpske neće moći da podižu barijere.

"I kada pomislite da ste usamljeni, građani Republike Srpske, znajte da niste. Srbija je uvek tu a njena obaveza jeste da čuva Republiku Srpsku. I niko neće moći da ukine RS bilo kakvim dektretima jer dekretima nije ni stvarana, stvorio ju je narod Republike Srpske", naveo je premijer Srbije.

Istakao je da je obaveza Srbije da bude garant teritorijalnog integriteta BiH.

"I Srbija to čini i činiće u budućnosti", istakao je Vučić i dodao da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH sudbinski vezani jedni za druge.

"Živeli smo zajedno vekovima unazad i živećemo zajedno u vekovima koji dolaze. Isplate li nam se svađe i sukobi?", upitao je premijer.

Naveo je da i dalje postoje usijane glave koje misle da je pogled u ubudućnost pogled u komšiju preko optičkog nišana nekog od savremenog oružja.

"Dosta je bilo grobova, hoćemo da gradimo fabrike, a komšije moramo da poštujemo i sa njima da delimo dobro i zlo", poručio je Vučić.

Naveo je da u sukobima i ratovima nismo postajali ni veći ni bogatiji i poručio da je došao da govori o budućnosti.

Kako je istakao, svet se menja brzinom koja jedva može da se prati. Citirao je Ruperta Mardoka koji je rekao da u budućnosti neće veliki pobeđivati male nego brzi spore.

"Naša i vaša budućnost neće zavititi od toga koliko smo veliki nego koliko smo brzi i vredni", rekao je Vučić.

"Šta treba da nam bude važno, u šta treba da uložimo pamet i eneregiju, u novu mržnju za nove svađe i podele ili novo znanje, radne navike, tehnologiju, bez obzira na to kako se zovemo ili u koga verujemo", rekao je Vučić.

"Od čega treba da krenemo da bi ovaj prostor prestao da bude zemlja straha i mržnje", upitao je Vučić i naveo da su nam potrebni važni odgovori koji će rešiti najveću srpsku dilemu - opstajemo ili nestajemo.

Navodeći da i Srbija i RS u pojedinim sferama zaostaju za svetom, između ostalog i po broju obrazovanih građana, Vučić je rekao da to treba da se popravlja i da za to upravo treba da se borimo jer je to ono što nas uništava - a ne belosvetske zavere.

"Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne, nego mir razvoj sradnja učenje, napredak, potrebni su nam Pupini, Tesle, Andrići, Selimovići, oni koji će nas voditi napred a ne nazad", rekao je Vučić. 

Dodik: Srbi ne strahuju od slobode drugih

Na svečanoj akademiji povodom Dana RS prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

"Proglašavanjem Republike srpske (RS) udaren je kamen temeljac naše slobode na ovim prostorima, ni tada kao ni sada nismo želeli ništa više nego da sami odlulčujemo o svojoj sudbini", rekao je Dodik.

"Nikada slobodu nismo doživljavali kao prostor u kojem ćemo nekome nešto braniti ili uskraćivati, Srbi nikada nisu strahovali od slobode drugih. RS je nastala kao potreba da u jednom, slobodnom okviru slobodno žive i Srbin ali i svi drugi narodi", rekao je Dodik.

Osvrćući se na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) po kojoj je Dan RS neustavan, on je konstatovao da "kad nekome oduzmete dan rođenja, on i ne postoji".

"Nismo mi Republiku srpsku dobili u ustavnom sporu pred Ustavnim sudom. Mi smo je proglasili 9. januara 1992. godine, posle rata u kojem smo dali brojne žrtve. Branićemo je svim raspoloživim sredstvima", rekao je Dodik, i dodao da "naša politika nije politika negacije, ni politika mržnje, ni prema Bosni i Hercegovini".

"Mi se zalažemo za BiH koja je od 1995. do danas jedina moguća mera života na ovim prostorima. Prihvatamo Ustav BiH koji je danas na snazi i nismo spremni da menjamo Ustav BiH", rekao je Dodik i dodao da dejtonska BiH ima šanse da preživi samo pod uslovom da neko sa strane ne govori narodu na tom prostoru šta da radi.

Zahvalio je "proverenim prijateljima RS" zato što su došli da obeleže Dan RS.

Dodik je rekao da Republika srpska slavi i voli Srbiju, da posebno uvažava predsednika Srbije, Vlade Srbije, Skupštine Srbije, njenu vladu i njenu Skupštinu, i dodao da "ne možemo žrtvovati svoja uverenja za primamljivi pokretnui cilj kakav je danas Evropska unija"

"Sve ima alternativu osim RS. Naš evropski put nikako ne znači odustajanje od Ruske federacije. Principijelni stav Ruske federacije je važan za RS jer time dobijamo potvrdu da međunarodno pravo uživa zaštitu", rekao je Dodik.

Prisutnima se obratio i akademik Matija Bećković koji je ocenio da su se borba za opstanak i identitet otopile s borbom za evropske vrednosti, da sudbina Srba, Srbije i Republike Srpske zavisi samo od nas samih i pozvao sve Srbe da budu složni. 

"Ne može nam niko nauditi ako ne naudimo mi sami sebi. Ako budemo složni, nećemo biti mali i slabi, nego veliki i nepobedivi", rekao je Bećković.

Akademija je počela intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde", te minutom ćutanja za sve poginule u ratu.

broj komentara 22 pošalji komentar
(subota, 09. jan 2016, 18:33)
Prijedor [neregistrovani]

Za Mehu

Ako Bakir poštuje Bosnu, moro bi da poštuje njen Ustav. Simboli Federacije BiH su proglašeni neustavnim prije 8 godina (od strane tog istog Suda), i nikada nisu usvojeni novi ili drugi. Grbovi kantona i opština u Federaciji prepuni su ljiljana i šahovnica. I nikome ništa.

Muslimani do sada nisu ispoštovali preko 90 odluka tog istog suda na koji se panično pozivaju samo onda kada im odgovara.

Ali... nema veze, i to će proći. 

(subota, 09. jan 2016, 18:33)
Озренац [neregistrovani]

Тако треба

Изузетан говор премијера Вучића. Кристално чист, садржајан и са јасним смјерницама како и куда даље.
За разлику од говора предсједника Додика, добрано заглибљеног у прошлости.

(subota, 09. jan 2016, 18:14)
anonymous [neregistrovani]

Dodik pre priča jedno, posle drugo.

Vučić treba da se ogradi od govora Milorada Dodika u vezi negiranja BiH neposredno pre proslave, jer šteti interesu Srbije.

(subota, 09. jan 2016, 17:39)
anonymous [neregistrovani]

RE: ako!!

Nema sta Vucic da postuje odluke suda posto sud nije stvorio RS nego narod i on to postuje!

(subota, 09. jan 2016, 17:18)
anonymous petar [neregistrovani]

Dosta je svadje

Nekima nije dosta svadje .Slavite ljudi sta hocete nek to bude vas izbor a ne da vam to neko namece.Ako je Republika Srpska slavila do sada nevidim bas nikakav razlog da to nebude i sada. Srecna Slava.

(subota, 09. jan 2016, 17:15)
Dr.Top [neregistrovani]

Sretno

Sretan rodjendan Republici Srpskoj, sa zeljom da ga hiljadama godina u buducnosti slavimo.

(subota, 09. jan 2016, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

Lepo

Nama Srbima je jako teško reći e sad ćemo samo da se bavimo ekonomijom, investicijama i integracijama kada su i najsitniji koraci ka tim ciljevima i za Srbiju a pogotovo za RS prožeti velikim koracima ka gubljenju sopstvenog identiteta, državnosti, baštine, teritorije i prihvatanja raznih nametnutih hipoteka koje će nas ubuduće ako ne odmah totalno uništiti i samoukinuti. Trebamo pre svega da gledamo sebe, slogu, identitet i da se razvijamo koliko je moguće a da se isti ne urušava jer šta smo bez države? Ništa, tuđin gde god se okrenemo!

(subota, 09. jan 2016, 16:51)
anonymous [neregistrovani]

Korak nazad...

Koliko je tek onda evropa otisla nazad sa priznanjem kosova....

(subota, 09. jan 2016, 16:36)
Robislav- Role [neregistrovani]

Razgovor mira od Premijer Vucic

Vucic zeli mir i stabilnost.

On istovreme podrsava Republiku Srpsku

i dalje postojanje Bosne.

Vucic je odgovoran i fer politicar.

(subota, 09. jan 2016, 16:29)
Slavko [neregistrovani]

Nista lose!!

Kao prvo cestitam rodjendan Republici Srpskoj i svim njenim gradjanima,ovaj da uvek treba ponosno da se slavi dok je veka i sveta,jer bez ovog dana ne bi bilo ni slobode srpskom narodu na ovim prostorima.Nije mi jasno zasto bosnjacki politicari ne prihvataju Republiku Srpsku kao glavan faktor postojanje BiH za koju se oni zalazu,jer unitarna BiH nemoze i nece se dogoditi proslost je to dokazala.Ako hoce izmirenje na ovim prostorima Bosnjacki politicari treba da dodju na ovoj svecanosti da pokazu postovanje prema Srpskom narodu ko sto su to uradili Srpski politicari u Srebrenici ako mislimo da mirno i spokojno zivimo i postojimo na ovim prostorima svi kao ljudi!!