Dodik: Odnosi RS i Srbije efikasni i bez podela

Odnosi Republike Srpske i Srbije su zaista dobri, efikasni i lišeni bilo kakvih podela, izjavio je Tanugu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, uoči sutrašnjeg obeležavanja Dana RS, kojem će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

Dodik je istakao da je dolazak srpske Vlade u Banjaluku, na čelu sa njenim premijerom, veoma dobra vest i da je na tome zahvalan.

Prema njegovim rečima RS je "zagledana" u Srbiju, slavi i voli njene praznike i uspehe, i to RS doživljava kao svoj sastavni deo, kao deo svog bića i identiteta.

"Republika Srpska voli Srbiju i to nije sporno. Republici Srpskoj ne dozvoljavaju da se integriše sa Srbijom u onoj meri u kojoj ona to želi, jer su izmislili neku navodnu Bosnu i Hercegovinu koja ni na šta ne liči. U tom pogledu, kada je reč o našim odnosima sa Srbijom, želimo još bolje i uspešnije odnose, da ih gradimo u svim oblastima", rekao je Dodik.

On je naglasio da prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska ima prava da odnose sa Srbijom neograničeno širi.

"U ovom trenutku ti odnosi su zaista dobri, lišeni su bilo kakvih mogućih podela, efikasni su, jer ono što se dogovori to se brzo i reši, i ti odnosi imaju tendenciju stalnog poboljšanja. To nas raduje", istakao je Dodik.

Kada je reč o RS unutar BiH, on je ocenio da BiH određena Dejtonskim sporazumom više ne postoji i da je za RS prihvatljiva samo Bosna "u dejtonskom smislu", "kroz koju RS ima karakter države".

"Ali, pošto takve Bosne više nema, nego ima Bosne koja je nametnuta nasiljem visokog predstavnika, ona Bosna koju podržava samo jedan narod, muslimani u BiH, za nas nije prihvatljiva jer je ona unitarna i centralistička. Takva Bosna i Hercegovina ne može da ima našu podršku", poručio je Dodik.

Kada je reč o evropskom putu BiH, Dodik je istakao da je Evropa "generalni cilj i strateško opredeljenje Republike Srpske", ali da na tom putu nema entuzijazma kao što je to moglo biti pre nekoliko godina.

"Na kraju krajeva, ni Evropa nije ista. Deluje da je sada to neki pokretni cilj, koji se kreće, a mi ga hvatamo. Evropa ne pokazuje sposobnost da reši bilo koje ozbiljno pitanje i ono što bi u ovom trenutku možda najbolje bilo za Republiku Srpsku jeste da sačekamo i vidimo na koji će se način to kretati", zaključio je Dodik.

Republika Srpska obeležiće sutra 9. januar, Dan Republike i krsnu slavu svetog arhiđakona Stefana, svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Nakon toga, predviđena je Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", kao i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 09. jan 2016, 07:36)
anonymous [neregistrovani]

Samo zajedno

Sretan praznik Republiko Srpska,Dok je ovakvih i sloge bice i Srpske.Pozdrav iz Svetske

(subota, 09. jan 2016, 07:34)
Robislav- Role [neregistrovani]

Jedinstvo Srba - svuda!

Sloga, jedinica i bratstvo.

Mi smo Srbi, bez obzira, na to, gde zivimo.

Srbi imaju ponosnu istoriju- srpski narod ce

nastaviti ovu ponosnu istoriju.

(subota, 09. jan 2016, 07:32)
RS [neregistrovani]

u srcu RS

sva podrska nasoj srpskoj braci u Republici Srpskoj, da se nikad ne odreknu svoje republike i da nijedna politika nebude delila jedan narod. Naravno da svi znaju da je BiH tvorevina zapadnih sila i federalnih entiteta koji bi rado hteli da tu srba nema kao ni RS. Za ovaj komentar netreba biti patriota nego realista.
Cestitam svim srbima dan Republike Srpske!

(subota, 09. jan 2016, 00:51)
anonymous [neregistrovani]

Живела Српска

Српска је наш бастион српства, сви Срби се поносе нашом браћом преко Дрине који чувају и не дају на своје, да је среће и наш РТС би преносио уживо славље у Бањалуци.

(subota, 09. jan 2016, 00:35)
anonymous [neregistrovani]

cuh

Svi smo mi republika srpska.

(petak, 08. jan 2016, 23:14)
Momir [neregistrovani]

Samo sloga!

Protiv Srpske se digla kuka i motika. Opet oni isti i slični ljudi, koji ne žele postojanje Republike Srpske. Koji žele da nametnu političkom i svakom drugom majorizacijom da se pokori volja srpskog naroda. Ali nisu oni najveći neprijatelji Srpske. Pošto joj očigledno ne mogu ništa, rešili su da svoje ciljeve ispune starom oprobanom taktikom, koja je, na našu žalost vrlo često i uspevala - uneti neslogu među same Srbe. Jedino takvim metodom to mogu da uspeju i nikako drugačije. Ovim je sve rečeno.
Srećan dan Republike Srpske!