Kamberi: Kosovsko Ministarstvo kulture osnivaće biblioteke na jugu Srbije

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi najavio je da će kosovsko Ministarstvo kulture direktno finansirati osnivanje biblioteka sa knjigama na albanskom jeziku u opštinama Preševo i Bujanovac.

Kamberi je za agenciju Beta rekao da je o tome razgovarao sa potpredsednikom kosovske vlade Kujtimom Šaljom.

Prema rečima Kamberija, poseta kosovskog zvaničnika je značajan korak direktne pomoći Kosova u oblastima u kojima postoji takva mogućnost, a to je pre svega kultura.

"Nadamo se da će ta pomoć biti i intenzivirana, ne samo u oblasti kulture već i oko infrastrukture, slično kao što mađarska vlada pomaže svoju manjinu u Vojvodini", naveo je Kamberi.

Kujtim Šalja je imao odvojen sastanak i sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Jonuzom Muslijuom, koji je nakon sastanka rekao da je jedna od tema razgovora bilo i rešavanje problema udžbenika za škole na albanskom jeziku u Bujanovcu i Preševu.

"Glavna tema razgovora je bila da se preko Brisela dva premijera dogovore da udžbenici koji su blokirani na carinskom terminalu Preševo idu u ruke učenika. Mislim da je blokiranje 103.220 udžbenika koji su donacija kosovskog Ministarstva obrazovanja više politički inat jer ne govori se o udžbenicima za matematiku, hemiju ili biologiju", objasnio je Musliju.

Kujtim Šalja je prilikom posete opštinama Preševo i Bujanovac razgovarao i sa narodnim poslanikom Rizom Halimijem, a sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac, Ragmijem Mustafom i Nagipom Arifijem, potpisani su memorandumi o saradnji tih opština i Kosova.

Albanci iz Preševa i Bujanovca naveli su da im je Vlada Srbije bez razloga blokirala isporuku udžbenika na albanskom koju je poslala Vlada Kosova, što vlasti u Srbiji negiraju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 08. jan 2016, 17:16)
anonymous [neregistrovani]

cita

A ko ce da ih cita?

(petak, 08. jan 2016, 17:11)
anonymous [neregistrovani]

Ovo se ne sme dozvoliti !

Vlada Srbije ne sme da dozvoli da se bilo koja druga drzava (ili paradrzava o cemu je ovde rec) na bilo koji nacin ulice u pitanja koja se ticu drzave Srbije. Opstine na jugu Srbije imaju pravo da se bratime sa grdovima iz Albanije, to je cista formalnost, ali albanske institucije nemaju prava da distribuisu udbenike na teritoriji Srbije. A cisto sumnjam da ce u tim udzbenicima koje su pripremili Albanija i tzv. drzava Kosovo pisati nesto sto ne podstice netoleranciju prema Srbiji i srpskom narodu, niti se smeju osnivati biblioteke koje ce sponzorisati strane drzave.