Đurić: Probleme rešavati dijalogom, a ne ucenama

Želimo probleme sa Prištinom da rešavamo kroz dijalog, a ne kroz ucene, kaže za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Očekuje da prištinske vlasti poštuju datu reč i preuzete obaveze, kao i da se formira Zajednica Srpskih opština.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da od Prištine očekuje da ispuni obaveze o formiranju Zajednica srpskih opština (ZSO) i da za takav stav Beograd ima podršku međunarodne zajednice.

"Želja premijera je da se u našoj južnoj pokrajini postigne stabilnost i normalniji odnosi sa Albancima jer je to naš interes", rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je ideja o formiranju Zajednice srpskih opštine došla iz Beograda.

"Ova vlada je jasno definisala našu politiku. Naša delegacija je uspela 25. avgusta da postigne sporazum o formiranju ZSO. U nastavku razgovora od Prištine očekujemo da poštuje datu reč, preuzete obaveze i za takav stav imamo podršku međunarodne zajednice", rekao je Đurić.

Za Beograd su "teme svih tema" jačanje prava Srba, stvaranje ZSO, zaštita kulturne baštine i statusa SPC i imovine. "Imate 84.000 kuća i stanova koje su zvanično uzurpirani, a koliko je tek onih slučajeva koji nisu ni prijavljeni", upitao je Đurić.

Edita Tahiri je nedavno saopštila da je Austrija aplicirala za pozivni broj za Kosovo, što Đurić negira.

"Sporazum o telekomunikacijama koji je takođe potpisan 25. avgusta je jedan od najboljih, on omogućava "Telekomu Srbije" da radi na celom Kosovu i Metohiji sa licencama, da nema biranja pozivnog broja između gradova u centralnoj Srbiji i Kosova, kao ni povišenih tarifa", objašnjava Đurić.

Dodaje da Srbija traži za sebe još jedan pozivni broj, koji se neće birati kada se zove iz Beograda i Prištine, ali će, ako Priština ispoštuje sporazum kod Međunarodne telekomunikacione unije, biti vlasnik još jednog pozivnog broja, kao što je Kina vlasnik pozivnog broja za Hongkong. Za to aplicira Srbija, a Austrija, ističe Đurić, samo šalje pismo kojim to podržava.

Na pitanje da li se očekuje da kosovski premijer Isa Mustafa uslovi dalje pregovore viznom liberalizacijom, Đurić je rekao da poštuje Mustafu, kao i sve one koje su Albanci izabrali za svoje predstavnike.

"Ja mislim da je velika diskriminacija što pojedine zemlje, članice Šengena ne priznaju dokumenta naših državljana ako piše da ih je izdalo Koordinaciono telo. Mi želimo probleme da rešavamo kroz dijalog, ne kroz ucene. Želimo da sednemo i razgovaramo sa Prištinom o tome kako da nesmetano putuju", istakao je Đurić.

Govoreći o proslavi Božića, Đurić je rekao da se liturgija služila u svim srpskim svetinjama na KiM.

Na pitanje kako komentariše događaje u Đakovici, kada su Albanci jajima gađali autobuse sa Srbima koji su na Badnji dan išli da posete svoju crkvu, Đurić je rekao da to šalje lošu sliku o međunacionalnim odnosima.

"Uveren sam da većina Albanaca ne sledi radikalnu politiku, ali posao političara je da spreči da se šalju ovako loše poruke", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da će SNS i 2016. nastaviti da se bori za promene i da pruža snažnu podršku politici vlade Aleksandra Vučića, u koju spada i zaštita interesa naroda na KiM.

"I ako bude izbora to neće omesti rad vlade i državnih organa", zaključio je Đurić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво