Priština: Nema pomaka u formiranju ZSO

Savetnik kosovskog premijera Valjon Murtezaj najavio je da predstoji detaljno proučavanje odluke Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština, iz zakonskog i ustavnog ugla, te da bi tek nakon toga trebalo da se formira radna grupa koja će se baviti detaljima. Srpska lista insistira na doslednom sprovođenju Briselskog sporazuma, a DSS smatra da je u pitanju "velika podvala".

Murtezaj je naveo da nakon presude Ustavnog suda nisu preduzimani dalji koraci u formiranju ZSO, dok o rokovima nije želeo da govori, ističući da je u pitanju veoma ozbiljan i težak proces, s kojim ne treba žuriti.

"Radnu grupu činiće stručnjaci iz različitih oblasti, kako iz politike, tako i iz civilnog društva, koji će raditi na detaljima", rekao je savetnik kosovskog premijera za Radio Slobodna Evropa.

Murtezaj je rekao da formiranje ZSO nije pitanje i obaveza pojedinaca, već pitanje od nacionalnog interesa, te da celo Kosovo mora da bude uključeno u proces.

Srpska lista insistira da sporazumi postignuti u Briselu budu do kraja poštovani.

Poslanik Nenad Rašić rekao je da još nije bilo zvaničnih razgovora o daljim koracima po pitanju formiranja ZSO, ali i da je srpska strana na raspolaganju i da veruje da će ti razgovori početi pre nastavka dijaloga u Briselu, koji se očekuje krajem januara.

"Koliko shvatam odluku Ustavnog suda, ona se tiče tehničkog karaktera, odnosi se na terminologiju unutar samog sporazuma. Mislim da ne pravi nikakvu suštinsku razliku što se samog dokumenta ili sporazuma tiče", rekao je Rašić.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić smatra da je Zajednica srpskih opština nečastan potez Beograda i da će biti "po onoj narodnoj - tresla se gora, rodio se miš".

"Od ZSO neće biti ništa, ona neće imati nikakva ovlašćenja. Ukazivali smo da su ovlašćenja na nivou Ribolovačkog ili Lovačkog saveza KiM, jer neće imati treći stepen ovlašćenja kako to Beograd predstavlja, što znači da je ZSO pre svega jedna velika podvala, pre svega Srbima iz južne srpske pokrajine", rekao je Jakšić za RTK2.

Ustavni sud Kosova je u decembru presudio da dogovoreni principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa duhom Ustava Kosova, kao i da bi ugradnja principa u zakonski akt i u statut zajednice trebalo da bude u skladu sa ustavnim standardima.

Sud je utvrdio da će Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom koji je ratifikovala kosovska Skupština, te da principi koji nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom moraju da se usklade zakonskim aktom vlade Kosova i statutom koji sprovodi principe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво