Nikolić: Ivanić ne predstavlja svoj entitet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je optužbe srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da se meša u unutrašnje odnose te zemlje i ocenio da Ivanić na nivou BiH ne predstavlja svoj entitet i da ne radi dovoljno za Republiku Srpsku.

Mladen Ivanić je naveo da je otvorena podrška predsednika Srbije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku potpuno neprimerena jer znači svrstavanje na jednu stranu i neku vrstu arbitriranja u odnosima među političkim strankama u BiH.

Nikolić je na to odgovorio da se nikada nije mešao u unutrašnje odnose drugih država, posebno ne susednih, i sve što je u mandatu radio bilo je usmereno na to da svi iz bivše Jugoslavije imaju bolje odnose.

"I oni jesu bolji nego što su ikada bili, a nisam ja kriv što država BiH ne funkcioniše kako treba i što Mladen Ivanić tamo ne predstavlja svoj entitet", rekao je Nikolić za list Kurir.

Prema Nikolićevim rečima, umesto da bude u direktnoj vezi sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Ivanić radi protiv njega.

"I to mi je strašno bolno, zato što znam da ti sukobi ugrožavaju Republiku Srpsku", naveo je Nikolić.

Dodajući da ne radi ništa protiv Srpske, niti želi da se svrsta na bilo čiju stranu, Nikolić je podsetio da je njegova ustavna obaveza da štiti srpski narod.

"Dejtonsko pravo i obaveza je da se sačuva srpski entitet, koji se zove Republika Srpska. Ako to ne zna predstavnik Republike Srpske na nivou BiH Mladen Ivanić, ja znam. Nemam ništa protiv Ivanića, izabrao ga je narod, samo ne sme ni on da ima ništa protiv Milorada Dodika, koga je takođe izabrao narod", naveo je predsednik Srbije.

Na konstataciju da to što štiti Dodika može da se protumači kao mešanje, Nikolić je rekao da ne štiti Dodika već Republiku Srpsku i da je Dodik predsednik Republike Srpske.

"I tu se moja priča o njima završava. Ivanić ne radi dovoljno za Srpsku. Bio sam svedok kada je u Zagrebu Bakir Izetbegović loše govorio o Dodiku, vrlo loše, sa teškim optužbama. Ivanić je govorio posle njega i nije ni pomenuo Dodika, što je bilo veoma čudno. Trebalo je da kaže nešto u njegovu odbranu, bar ono što misli da nije tačno", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da će uvek govoriti šta misli, makar se to i ne svidelo komšijama.

broj komentara 20 pošalji komentar
(utorak, 05. jan 2016, 19:41)
Воронцов [neregistrovani]

Конститутивност народа

Три члана председништва из три народа су уведена због принципа конститутивности народа. Дакле члан председништва из српског народа јесте ту да штити интересе Срба усклађујући то са уставом и законом БиХ. Обавезе председништва БиХ су сигурно одређене уставом и законом. . Председник РС је пак председник свих грађана ентитета РС. Говорим то теоретски не мешајући се у те изјаве и односе три политичара.

(utorak, 05. jan 2016, 19:36)
Dusan [neregistrovani]

Lako li je srbe posvadjati.

"Nedaj boze da se srbi sloze"Nije potrebno puno pameti,da bi se ova narodna izreka mogla sagledati u svim segmentima danasnje politike i politicara.Pojedini politicari sa svojim ponasanjem i nezasluzuju da nas vode, jer sa svojim stavovima i izjavama oni su najveca pretnja srbskom narodu u medjusobnim odnosima, a da nepominjemo medjunacionalne koji su inace slozeni.Primer 1.Nesto nismo dobro sa Crnogorcima pa sa Makedoncima (gde zivi dosta srba )pa eto sada nam neodgovara ni predsedavajuci srbin u BiH. Dali to neko sa strane diriguje sa nasim politicarima?a oni poslusno ispunjavaju zelje sve zarad ostanka na vlasti.A narod ?koga jos interesuje narod posle izbora.

(utorak, 05. jan 2016, 17:59)
anonymous [neregistrovani]

Ivanic i njegova politika

Politika ustvari nije njegova , radi sve sto Izedbegovic mu rekne , Bosic i ekipa koja se udruzila da sruši temelje i politiku R Srpske. Ja nisam gkaso za Ivanica i samo jedno znam da su pali i oni za koje sam glasao. Politika i njegova pozicija je definitivno promasen stav , istina je samo jedna da je on član koji zastupa interese R Srpske u BiH a ujedno i interese Bosne. Za svaki njegov korak je odgovoran Bosic jer on sve radi protiv Dodika a ni sam nezna da to narod vec odavno je vidio. SDS nažalost nije ona postava sto je stvorila R Srpsku.. Velike pohvale Predsjedniku Nikolicu i Premijeru Vlade na politici u kojoj se vidi i napokon vidi da imamo Srbiju i mi u R Srpskoj

(utorak, 05. jan 2016, 17:57)
Jovo Koroman [neregistrovani]

Poslušajmo glas razuma!

Hvala predsedniku Srbije, koji je i predsednik svih Srba, ma gde živeli, na neprestalnoj borbi za očuvanje Republike Srpske, za koju se i sam borio. Na sledećim izborima u oktobru 2016. godine, slobodan sam ustvrditi da PDP, koji vodi gospodin Ivanić (zajedno sa mlađanim Borenovićem), neće preći ni cenzus. Veliki pozdrav braći Srbima širom sveta, iz srca Republike Srpske, sa Pala. Stanovnici Pala i Istočnog Sarajeva ne vole puno političare, pa ni Dodika, ali on se barem bori za očuvanje Republike Srpske. Ako ne valja, pa pustite narod da na sledećim izborima, izabere bolje(g). Našeg predsednika neće ulica (čitaj zapad) smenjivati. Ono što je sigurno narod Republike Srpske beskrajno voli i veruje institucijama Srbije, odnosno predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću.

(utorak, 05. jan 2016, 17:53)
anonymous [neregistrovani]

Niko ne pretstavlja ... ????

Ni jedan entitet.
Entitet nije politicka partija i niko nema pravo da ga pretstavlja,
To bio bio najcistiji nacionalizam.
Ni jedan vodja stranke u Bosni nema pravo i ne moze da pretstavlja
entitet srba u Bosni.

(utorak, 05. jan 2016, 16:00)
anonymous [neregistrovani]

Хвала ти г. Николићу

на принципијелном ставу и што нам браниш Републику Српску. Ја сам за Републику Српску ратовао 49 мјесеци. На жалост, на посљедњем гласању гласао за г. Иванића. Мислио сам да је патриота и да је бољи кандидат од кандидата СНСД-а, али сам грдно погријешио. Очигледно је да садашњи представници српског народа у органима БиХ не штите интересе тог народа, него раде за туђе интересе. Стиче се утисак да они више мрзе предсједника Додика него што воле Србе, тако да је будућност Републике Српске са оваквим представницима јако упитна. Они немају право да буду наивни и да се играју са националним интересима. Историја им то опростити неће. Још једном, хвала предсједниче Николићу!

(utorak, 05. jan 2016, 15:37)
Dobro [neregistrovani]

Ko je pre nastao

Bosna i Hercegovina kao republika u sastavu bivše SFRJ je raspadom bivše Jugoslavije prestala da postoji, Formirani su Entiteti koji su vodili gradjanski i vjerski rat na prostoru bivše Bosne i Hercegovine, pa su onda entiteti- Republika Srpska i muslimansko hrvatska federacija stvorile u Dejtonu Bosnu i Hercegovinu, To su činjenice, znači ne može BiH uredjivati entitete, već entiteti uredjuju BiH i to mora gospodin Ivanić da Shvati.

(utorak, 05. jan 2016, 14:41)
milan [neregistrovani]

Interesi

Mladen Ivanić ne zastupa ničije interese, nego samo
koordinira entitet Republiku Srbsku,koja preko njega
izraža svoje želje, svoja hotenja.

Dodik može kritizirati rad Ivanića,dok Ivanić ne može
kritizirati rad Dodika, nego se mu mora prilagodoti.

Što se tiče predstavljanja države BiH na vanjskom
području, tu Ivanić opet zastupa interese Republike
Srbske a ne interese BiH. Prema tome, Ivanič može
samo u tom primeru na nešto pristati, ako za to ima
odobrenje svog entiteta, koga predstavlja izvana.

Naravno da sva trojica na medjunarodnom području
predstavljaju BiH kao državu ali nijedan od njih ne
može na medjunarodnom planu nešto podpisati, sa
nečim se saglasiti, ako za to nema odobrenje svog
entiteta, koga predstavlja.

Izgleda da je Ivanić malo skrenuo sa svog puta pa ga
njegov entitet može opozvati. Kakva je procedura za
njegov opoziv, nije mi poznato.

(utorak, 05. jan 2016, 13:57)
anonymous [neregistrovani]

BiH i RS

Mladen Ivanić je član državnog organa BiH i prema inostranstvu mora da predstavlja BiH kao celinu, a unutrašnjoj politici mora da vodi računa o BiH kao celini i RS kao entitetu BiH. On mora da pronađe meru u zastupanju ovih interesa, pa samim tim ova pozicija nije ni malo laka, dok Dodik po svojoj poziciji zastupa samo interese RS.

(utorak, 05. jan 2016, 13:44)
anonymous [neregistrovani]

sjece granu na kojoj sjedi....to radi Ivanic....

pa nije on potpisao Dejtonski sporazum vec Srbija je jedan od potpisnika....