Nikolić: Ivanić ne predstavlja svoj entitet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je optužbe srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da se meša u unutrašnje odnose te zemlje i ocenio da Ivanić na nivou BiH ne predstavlja svoj entitet i da ne radi dovoljno za Republiku Srpsku.

Mladen Ivanić je naveo da je otvorena podrška predsednika Srbije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku potpuno neprimerena jer znači svrstavanje na jednu stranu i neku vrstu arbitriranja u odnosima među političkim strankama u BiH.

Nikolić je na to odgovorio da se nikada nije mešao u unutrašnje odnose drugih država, posebno ne susednih, i sve što je u mandatu radio bilo je usmereno na to da svi iz bivše Jugoslavije imaju bolje odnose.

"I oni jesu bolji nego što su ikada bili, a nisam ja kriv što država BiH ne funkcioniše kako treba i što Mladen Ivanić tamo ne predstavlja svoj entitet", rekao je Nikolić za list Kurir.

Prema Nikolićevim rečima, umesto da bude u direktnoj vezi sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Ivanić radi protiv njega.

"I to mi je strašno bolno, zato što znam da ti sukobi ugrožavaju Republiku Srpsku", naveo je Nikolić.

Dodajući da ne radi ništa protiv Srpske, niti želi da se svrsta na bilo čiju stranu, Nikolić je podsetio da je njegova ustavna obaveza da štiti srpski narod.

"Dejtonsko pravo i obaveza je da se sačuva srpski entitet, koji se zove Republika Srpska. Ako to ne zna predstavnik Republike Srpske na nivou BiH Mladen Ivanić, ja znam. Nemam ništa protiv Ivanića, izabrao ga je narod, samo ne sme ni on da ima ništa protiv Milorada Dodika, koga je takođe izabrao narod", naveo je predsednik Srbije.

Na konstataciju da to što štiti Dodika može da se protumači kao mešanje, Nikolić je rekao da ne štiti Dodika već Republiku Srpsku i da je Dodik predsednik Republike Srpske.

"I tu se moja priča o njima završava. Ivanić ne radi dovoljno za Srpsku. Bio sam svedok kada je u Zagrebu Bakir Izetbegović loše govorio o Dodiku, vrlo loše, sa teškim optužbama. Ivanić je govorio posle njega i nije ni pomenuo Dodika, što je bilo veoma čudno. Trebalo je da kaže nešto u njegovu odbranu, bar ono što misli da nije tačno", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da će uvek govoriti šta misli, makar se to i ne svidelo komšijama.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво