Svetski lideri čestitali praznike premijeru Srbije

Brojne svetske vođe, poput predsednika Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država i NR Kine – Vladimira Putina, Baraka Obame i Si Đinpinga – čestitali su premijeru Srbije Aleksandru Vučiću Novu godinu i božićne praznike, poželevši dalje proširivanje saradnje u 2016. godini.

Osim Obame, Putina i Đinpinga, srpskom premijeru čestitke su uputili i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i premijer Japana Šinzo Abe.

Predsednik NR Kine Si Đinping konstatovao je kako je sa Vučićem prilikom susreta u Pekingu imao prijatan i sadržajan razgovor.

"Duboko me je dirnula tvoja ljubav i iskreno prijateljstvo srpskog naroda prema kineskom narodu. Kina i Srbija uvek se međusobno podržavaju u pitanjima od suštinskog interesa i vitalnog značaja i tako će biti. Spreman sam da posetim Srbiju kada se obe strane dogovore", poručio je kineski predsednik.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev u čestitki je ocenio da je odlazeća godina obeležena dinamičnim razvojem odnosa između Rusije i Srbije.

"Značajan događaj bila je Vaša poseta Moskvi u oktobru, kada su postignuti važni sporazumi o razvoju bilateralne saradnje. Nadam se nastavku zajedničkog rada na daljem jačanju mnogostranog partnerstva između naših zemalja. Sa zadovoljstvom ću iskoristiti Vaš poziv da posetim Srbiju 2016", naglasio je Medvedev.

Vučiću su čestitke stigle i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od prestolonaslednika Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana i vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašeda el Maktuma, koji je ujedno i potpredsednik i premijer UAE.

Čestitke srpskom premijeru takođe su uputili i premijer NR Kine Li Kećang, predsednica Južne Koreje Park Geunhje, norveška premijerka Erna Solberg i Johan Šnajder-Aman, koji sutra stupa na funkciju predsednika Švajcarske, kao i mnogi drugi zvaničnici.

broj komentara 0 pošalji komentar