Davenport: Poglavlje 35 nije o priznanju Kosova

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da se poglavlje 35 odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te da to nisu pregovori o priznanju Kosova.

Davenport je istakao da se ni u jednom dokumentu Evropskog saveta ne pominje priznanje Kosova i da nije o tome reč u pregovorima.

Šef kancelarije EU u Srbiji je, za praznični trobroj Politike, rekao da će poglavlje 35 verovatno biti otvoreno i tokom pregovaranja, jer je reč o procesu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je u toku.

"To je taj termin koji se koristi u svim zaključcima Evropskog saveta i u pregovaračkoj platformi za Srbiju. Jasno je da mora da dođe i do pravno obavezujućeg sporazuma", rekao je Davenport.

Šef misije EU je odbacio sugestiju da poglavlje 35 favorizuje Prištinu i da joj praktično daje pravo veta na ulazak Srbije u EU.

"Reč je o dijalogu u kojem postoji obaveza i jedne i druge strane da ne smeju da blokiraju jedna drugu na putu evropskih integracija", rekao je Davenport.

Šef delegacije EU je optimista u pogledu perspektive članstva Srbije u EU, ali, kako kaže, nije na njemu da prognozira koliko će trajati proces učlanjenja.

"Vrlo je bitno da Srbija ostane na tom putu. Teško mi je da vam kažem koliko dugo će trajati, ali, imajući u vidu da je Hrvatska postala članica EU sedam godina nakon što je otvorila pregovore, mislim da to može da bude neki okvir za vas", rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, brzina zavisi "pre svega od sposobnosti Srbije da ispuni sva očekivanja u svim oblastima".

Davenport je ocenio da će verovatno brže biti zatvorena pregovaračka poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i kulturu, jer je tu, kako je rekao, Srbija već mnogo napredovala.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 31. dec 2015, 10:11)
anonymous [neregistrovani]

Gde ih samo nalaze

"Давенпорт је оценио да ће вероватно брже бити затворена преговарачка поглавља 25 и 26 која се односе на науку и културу, јер је ту, како је рекао, Србија већ много напредовала."

Da ne sedim, srusio bih se! Nauka i kultura nam je sredjena do daske, nemamo ih vise. Eto sta je licemerje EU. Briga vas za sustinske stvari i boljitak naroda u Srbiji, vas interesuju samo vasi geostrateski interesi, a nas boljitak se u to ne uklapa. Sutra ce da se pojavi neki novi cinovnik EU pa ce da tresne kako nam je zdravstvo sredjeno.

(četvrtak, 31. dec 2015, 02:50)
anonymous [neregistrovani]

hehe

Nije šija nego je vrat