Građani pred izbornom kutijom u 2016.

Građani Srbije će glasati 2016. Izborna je godina. Na pokrajinskom i lokalnom nivou svakako. Parlamentarnom - možda, predsedničkom - teško, mada pominje se i to. Šta znamo, a šta je u domenu spekulacija?

Politička atmosfera - argument za, ekonomija - protiv vanrednih parlamentarnih izbora, rekao je premijer Vučić pre koji mesec. Odluku je zakazivao za jesen, pa tražio još mesec da razmisli. Sigurno ih neće biti - do proleća. Sad se spekuliše - mart, april.

"Ja ne mislim da su nam izbori potrebni, ali ako većna u SNS-u krene, ili jedan deo ljudi krene drugim putem, znači da smo delegitimisani i da idemo na izbore", rekao je ranije premijer Vučić.

Partneri u vlasti - socijalisti i naprednjaci, izbornu trku, ako bude bila i vanredna, trčaće svako za sebe. Tako kaže Dačić. Ima dobar razlog za to.

"Da ne bi bili dosadni, ipak ćemo ići na dve liste", kaže Dačić.

I opozicija čeka odluku - poneko se i udružuje. Prve su koaliciju objavile bivše demokrate. Tadić i Jovanović.

Lider SDP-a Boris Tadić kaže da ne može da vređa predstavnike vlasti da bi se nekome dodvorio i da bude radikalna opozicija, dodaje da to mora da bude iza nas.

Predsednik LDP-a kaže da su razgovarali o mnogo čemu i da su se u mnogim pitanjima razmimoilazili.

Iščekujući beli dim iz Nemanjine 11, udružile su se i levica i desnica. Ne u predizbornu koaliciju

Sanda Rašković Ivić iz Demokratske stranke Srbije rekla je da su se sastali da odbrane instituciju slobodnih izbora.

Demokrate na štitu vlasti u Vojvodini, na proleće biće na testu kod građana. Pokrajinski izbori biće, najverovatnije, u redovnom terminu.

"To je teza SNS-a da mi izbegavamo izbore, mi smo stranka koja traži poštovanje Ustava i zakona, mi ne želimo da izbori zavise od ćefa jednog čoveka", rekao je lider DS-a Bojan Pajtić.

Mirović iz SNS-a kaže da su bežali Pajtić i Čanak od suda građana, i provere narodne volje, ali dan odluke posebno za pokrainske izbore je blizu i više sakrivanja iza parola nema

O lokalu nema spora, o glasanju za najviši predsednički nivo stidljivo se spekuliše. Tomislav Nikolić, predsednik Srbije do 2017. na to odgovara.

"Želim da budem, ako budem kandidat da budem kandidat SNS-a, ako SNS to ne želi, ja više neću da se kandidujem", rekao je predsednik Nikolić u intervjuu za "Upitnik".

Osim što se o izborima priča, od prethodnih se, politička scena nije mnogo promenila. Vratio se Šešelj, pa se govori o mogućnosti povratka radikala u parlament. Demokratska stranka pocepala se još jednom. Građansku levicu predvodi Borislav Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво