Selaković: Nema čarobnog štapića za stare predmete

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju jedan od najvažnijih pravosudnih zakona koji je usvojen. Ističe da se radi na zakonu o poreklu imovine i dodaje da bi do otvaranja poglavlja 23 moglo da dođe između marta i juna meseca sledeće godine.

Skupština Srbije prošle nedelje usvojila je devet pravosudnih zakona koji će na snagu stupiti prvog dana 2016. godine. 

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju jedan od najvažnijih pravosudnih zakona koji je usvojen.

"Po sadržini, komentarima, kritikama, pohvalama, to je jedan od najboljih zakona koji je donet poslednjih godina. Za građane najvažnije je što se vraća institut žalbe i odlaganja izvršenja, a vraćanje žalbe uvodi dovostepenost", kaže ministar Selaković.

Dodaje da dolazi i do promene pravila o tarifama izvšitelja, koji, kaže, moraju da budu manje opterećenje po budžet građana.

"Značajno je što smo usvojili i izmene Zakona o javnom tužilaštvu i sudskim taksama. Takse su smanjene, a uvodi se i sudska taksena marka u iznosu do 5.000 dinara. Vlada će odlučiti gde će se prodavati taksena marka", ističe Selaković.

Ministar dodaje da će se rešiti bolno pitanje nenaplate sudske takse.

Govoreći o Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Selaković kaže da će njegova primena početi za 10 dana.

"To neće biti čarobni štapić koji će odjednom rešiti sve stare predmete kojih ima
1,6 miliona. Ovaj zakon treba da pomogne građnima da se zaštite prava da im se sudi u razumnom roku i o tome će odlučivati predsednici sudova. Važno je i što se pravo proteže i na javno tužilaštvo koje sporovodi istragu", napominje ministar.

Kaže da se radi i na pripremi zakona o poreklu imovine.

"To je možda najvažniji u nizu antikoruptivnih zakona. Zakon o zaštiti uzbunjivača se dobro sprovodi u sudovima, a zakon o poreklu imovine doneće uvećane poreske stope za one koji ne mogu da dokažu poreklo imovine", objašnjava ministar Selaković.

Dodaje da je koncept zakona već urađen a da će se u januaru raditi na tekstu zakona.

"Očekujem otvaranje poglavlja 23 između marta i juna meseca", dodaje Selaković.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво