Nariškin potvrdio ruski stav o Kosovu

Predsednk ruske Dume Sergej Nariškin je na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković potvrdio stav Moskve o Kosovu. Predstavnici Skupštine Srbije i Državne dume Ruske Federacije formirali su Međuparlamentarnu komisiju za saradnju dve zemlje.

Još jednom potvrđujemo našu principijelnu poziciju, poziciju Rusije o pitanju Kosova, rekao je Sergej Nariškin Maji Gojković, prenosi agencija Tas.

Stav Rusije se, kako je dodao, zasniva na normama međunarodnog prava i posebno na Rezouciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Nariškin je izrazio očekivanje da će srpski parlament uticati na crnogorski kako bi Podgorica odustala od ulaska u NATO.

"Znajući bratske odnose naroda Srbije i Crne Gore, mislim da ni vi nećete ostati po strani u tom procesu", rekao je Nariškin.

Kako je rekao, Moskvu zabrinjava širenje NATO-a na istok i približavanje granicama Rusije.

Prema njegovim rečima, veoma je dobro poznat odnos velikog, a možda i većeg dela stanovništva Crne Gore i veliko protivljenje ulasku u NATO.

Nariškin je naveo da je 20. novembra Duma usvojila izjavu kojom je pozvala Parlament Crne Gore da odustane od izglasavanja ulaska u NATO.

Inače, Međuparlamentarna komisija će raditi na promovisanju i produbljivanju političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih odnosa.

Takav vid saradnje Državna duma ostvaruje još samo sa Kinom, Indijom, Francuskom, Italijom, kao i sa nekoliko zemalja njihovog okruženja.

Održana je prva sednica Komisije, koju su otvorili predsednici dva parlamenta Maja Gojković i Sergej Nariškin, a teme su bile - jačanje političkih odnosa, pitanje evropske bezbednosti i globalne politike, Kosova i Metohije, trgovinsko-ekonomska saradnja, saradnja u oblasti poljoprivrede, energetike, perspektiva bilateralnih veza u oblasti kulture i prosvete i saradnja u međunarodnim organizacijama.

Gojkovićeva je najavila angažovanje radnih tela dva parlamenta u tom poslu, podsetivši da je Srbija unutrašnjim reformama postigla političku i ekonomsku stabilnost, koja je široko prepoznata u međunarodnoj zajednici.

Prema njenim rečima, Srbije je time dodatno ojačala svoje mogućnosti za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje sa svim partnerima, što je posebno važno imajući u vidu izazove poput izbegličke krize i pojava ekstremizma i terorizma.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Gojkovićeva je navela da obe strane teže unapređenju saradnje i u toj oblasti, da su prepoznati veliki potencijali za budućnost, posebno u oblastima infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i u domenu kreditno-finansijske saradnje.

Predsednica srpskog parlamenta je zahvalila na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije.

Na prvom zasedanju Komisije učestvuju i poslanici Aleksandra Đurović, Marija Obradović, Milovan Drecun, Aleksandra Tomić, Ljubiša Stojmirović, Milorad Mijatović, Dijana Vukomanović, Aleksandar Martinović i Dragomir Karić.

Ispred Državne dume učestvuju Ivan Ivanovič Meljnikov, Aleksej Konstantinovič Puškov, Mihail Vasiljevič Jemeljanov, Svetlana Žurova, Leonid Ivanovič Kalašnjikov, Vadim Valentinovič Kumin, Viktor Jevgrafjevič Šudegov, Viktor Mihajlovič Zavarzin, Kiril Igorevič Čerkasov.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво