Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom okupljanju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra da u Nacrtu zakona o javnom okupljanju nije regulisano održavanje "kontra skupova", a nedovoljno su definisani spontano okupljanje, kao i okupljanje u pokretu.

Na zajedničkoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za ljudska i manjinska prava Brankica Janković je ocenila da u Nacrtu zakona kada je reč o okupljanju u pokretu nije predviđena mogućnost da se okupljeni zaustave tokom pokreta, osim na polasku i završetku.

"Čini mi se da bi to bilo ograničavanje slobode okupljanja, ne ulazim u bezbednosni aspekt. Čini mi se da ni spontano okupljanje nije dovoljno definisano, jer je onemogućeno spontano okupljanje na koje neko povede ili pozove", navodi Jankovićeva.

Poverenica ističe da je potrebno da se još jednom proveri da li su sve odredbe u Nacrtu zakona u skladu sa OEBS-ovim smernicama za javno okupljanje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naglašava da u članu Nacrta zakona postoji nejasna odredba "da nadležni organ vodi evidenciju u skladu sa propisima kojim je uređena evidencija" i ocenjuje da je to široko tumačenje.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, ističe da je vrlo neprijatna situacija "pravni vakuum" koji je nastao zbog nepostojanja zakona.

Pravni vakuum je nastao 9. oktobra. Odlukom Ustavnog suda prethodni Zakon o okupljanju proglašen je neustavnim 9. aprila, a sud je objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku odložio za šest meseci od njenog objavljivanja.

Sindikati nezadovoljni Nacrtom zakona

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata saglasni su da je sa aspekta izražavanja nezadovoljstva na sindikalnim skupovima zakonski predlog manjkav i restriktivan.

"Zakon nije distancirao mirna okupljanja na kojima se izražava socijalno nezadovoljstvo od sportskih, verskih i drugih okupljanja", objašnjava Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

Vuković navodi da bi zakon trebalo da odredi mesto za mirno okupljanje i održavanje sindikalnih skupova i da taj sindikat za sindikalne skupove predlaže Trg Nikole Pašića u Beogradu.

Pored toga, Duško Vuković predlaže da se skrati rok za prijavu skupova i ocenjuje da je osam dana previše.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić pohvalila je način održavanja javne rasprave o Nacrtu.

Savićeva je kritikovala odredbu kojom rešenje o zabrani skupa izdaje MUP, kao i to da policija skup može da prekine "naređenjem". Pored toga, sporne su previsoke kazne za organizatore koji skup održe na opasnom mestu ili bez izdate dozvole.

"Novčane kazne su od 70.000 do 120.000 za fizička lica koja organizuju skup. Zašto u Zakonu u radu nema kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate ili doprinose", navela je Ranka Savić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво