Manco: Ponedeljak važan dan, ali je Srbija već u Evropi

Srbija će u ponedeljak, otvaranjem pregovaračkih poglavlja sa EU, otvoriti vrata Evrope, ali za mene i za svih 250 članica Komore italijansko-srpskih privrednika, Evropa je već ovde, rekao je večeras ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

"“U ponedeljak će Srbija u Briselu otvoriti poglavlja, ali i važna vrata za njenu budućnost. Smatram da je Evropa u Srbiji već prisutna. A mi zajedno radimo na našoj zajedničkoj budućnosti u Evropi"”, poručio je Đuzepe Manco, govoreći na Gala večeri Komore italijansko-srpskih privrednika koja je večeras održana u Beogradu.

Istakao je da je 2015. godina bila odlična za Italiju u Srbiji, ali i podsetio da je, tačno pre 365 dana, susretom u Rimu premijera Matea Rencija i Aleksandra Vučića, započeo period bez presedana u kojem su Beograd posetili predsednik Italije Serđo Matarela, predsednik Senata Pijetro Graso i ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni.

“To, takođe, potvrđuju i brojevi koji Italiju i njene firme stavljaju na prvo mesto po trgovinskoj razmeni i investicijama, zahvaljujući pre svega stotinama naših preduzeća, naročito malih i srednjih, koja u Srbiji koriste prilike za razvoj”, rekao je Manco.

Manco je poručio da će u Srbiju dolaziti još investitora iz Italije i podsetio da ih je i u prošloj godini bilo, a to je, prema njegovim rečima, rezultat onoga što srpska Vlada radi kako bi promovisala investicionu klimu i privukla ulagače.

Specijalni gost Gala večeri, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, istakla je da je veoma važno što u italijansko-srpskoj komori ima pola srpskih, a pola italijanskih kompanija, jer to, kako je rekla, govori o dobroj saradnji dve zemlje.

Italija prvi spoljnotrgovinski partner Srbije 

"“Italija je naš prvi spoljnotrgovinski partner, italijanske kompanije zapošljavaju oko 26.000 ljudi u Srbiji, a mi se trudimo da zajedničkim, partnerskim odnosima, povežemo interesovanja i napravimo prostor da još više kompanija dolazi u našu zemlju"”, rekla je Mihajlovićeva.

Kako je precizirala, najveći broj italijanskih kompanija u Srbiji posluje u grani tekstilne industrije, ali ih ima i u svim drugim oblastima - od građevinarstva, infrastrukture, do IT industrije.

Pozvala je italijanske investitore da ulažu u Srbiju i poručila da je poslovni ambijent popravljen, a svako ministarstvo je, kako je navela, otvoreno za svaku vrstu pomoći.

“Nadam se da ćemo sledeće godine moći da kažemo da zapošljavate i više od 26.000 ljudi”, rekla je ona.

Gala veče je obeležila i dodela nagrade "Leonardi", koju je Mihajlovićeva uručila ovogodišnjem dobitniku, generalnom direktoru kompanije Bašilići CEE d.o.o Danilu Rivalti za izuzetan doprinos u razvijanju autsorsinga poslovnih procesa, odnosno informatike kao strateškog sektora Srbije kao i unapređenju ekonomskih, privrednih i kulturnih odnosa Italije i Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи