Priština i Podgorica crtaju granicu, ponovo

Priština pozvala SAD i EU u pomoć povodom demarkacije granice sa Crnom Gorom, rekao je kosovski premijer Isa Mustafa. "Đukanović mi je rekao da je moguće da ispravimo eventualne greške", rekao je Mustafa.

Buduću granicu između Crne Gore i Kosova "nacrtaće" stručnjaci iz EU i SAD, koje je Priština pozvala u pomoć pošto je opozicija žestoko protestovala zbog načina na koji je dogovorena demarkacija te granice.

Premijer Isa Mustafa je, prištinskoj televiziji RTV21, rekao da će ekspertima iz Amerike, Evropske unije i, moguće, Velike Britanije na raspolaganju biti svi dokumenti kojima raspolaže Priština, uključujući i zamerke koje je prethodnih meseci iznosila opozicija, smatrajući da je dogovor sa Podgoricom načinjen na štetu Kosova.

"Strani stručnjaci će videti da li su napravljene greške, a sa naše i crnogorske strane postoji spremnost da se greške isprave", rekao je Mustafa.

Kosovski premijer je, takođe, rekao i da je Milo Đukanović "spreman da se eventualne greške isprave".

Uz sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, demarkacija granice sa Kosovom, bar deklarativno, bila je glavni uzrok serije nasilnih protesta u Prištini i jednako brutalne blokade parlamenta.

Suspenzija tih sporazuma predstavlja uslov koji je opozicija postavila Mustafi i Tačiju za povratak u parlament.

Sporazum o demarkaciji granice potpisan je sredinom avgusta u Beču.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво