Verbić: Otvorenim podacima do efikasnije prosvete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da je jedan od prioriteta formiranje baza podataka koji će biti transparentni i dostupni javnosti, jer je to najbolji način za efikasniji i odgovorniji rad ministarstva i kvalitetnije obrazovanje.

"Mi i dalje nemamo važne baze podataka, do pre godinu dana nismo znali ni tačan broj zaposlenih, ali ćemo ih pokrenuti u dogledno vreme i učiniti dostupnim putem interneta, kako bi prvenstveno rasteretili ministarstvo", rekao je Verbić.

Na skupu "Otvoreni podaci za efikasnost, odgovornost i razvoj", Verbić je rekao da Ministarstvu prosvete dnevno stigne 97 zahteva za različitim podacima, od finansijskih planova do informacija o zaposlenima.

On je istakao da su dostupni i transparentni podaci od ključne važnosti za smanjivanje jaza između države i inovativne zajednice, jer su za naučnu zajednicu "otvoreni podaci razvojni potencijal".

"Kada neko dođe u Srbiju on kaže kako je ovo lepa zemlja i kako smo lepi ljudi, a ne kažu da smo pametni. To hoću da promenimo, da neko dođe u Srbiju kako bi ukrao neko dobro rešenje, a otvaranjem podataka naučnoj zajednici to će biti i moguće", rekao je Verbić.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić izjavio je da je jedan od prioriteta države razvoj akademske mreže i dostupnost interneta u školama, kako bi se formirala neophodna baza znanja.

Dodao je i da Ministarstvo telekomunikacija radi na uspostavljanju digitalne infrastrukture, za koju je bilo važno uspostavljanje digitalnog televizijskog signala jer je omogućio brzi internet u ruralnim sredinama.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić najavio je da bi do kraja godine u skupštinsku proceduru trebalo da uđu zakoni o opštem upravnom postupku i elektronskoj upravi, koji su neophodni za efikasno otvaranje podataka.

Skup u Beogradu je organizovan pod pokroviteljstvom UNDP, čija je predstavnica Stelijana Nedera naglasila da se otvaranjem podataka pravi moderna vlada, a da će javnost vladinih podataka omogućiti i efikasniji rad civilnog društva.

Predstavnica Svetske banke u Srbiji Svetlana Vukanović poručila je da će otvoreni podaci omogućiti povoljniju investicionu klimu i razvoj IT tehnologije, čime će se ostvariti višemilionska korist.

Kako je opisano na konferenciji, građani su trenutno "kuriri" koji se kreću od šaltera do šaltera i plaćaju papire, iako oni već postoje u elektronskim bazama podataka, ali ne mogu da ih koriste sve institucije jer nisu umrežene.

Otvaranjem podataka, takva slika Srbije trebalo bi da se promeni, jer bi svi podaci bili javno dostupni putem interneta, pa ne bi bilo potrebe za dodatnim troškovima i odlaskom na šaltere.

broj komentara 0 pošalji komentar