Osude napada u Goraždevcu i Srbobranu

Dva napada na Srbe na Kosovu i Metohiji u istom danu. Nakon što je u Goraždevcu juče tokom dana pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik, sinoć su u selu Srbobranu, u opštini Istok, nepoznate osobe pucale na trafiku čija je vlasnica Srpkinja. Oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević poziva međunarodne snage na Kosmetu da zaštite Srbe. Otkrivanje počinilaca, koji prete da naruše poverenje u bezbednost i odnose među zajednicama, traži i šef Unimka Zahir Tanin. Osuda i iz Brisela.

Po rezoluciji 1244 KFOR je dužan da obezbedi mir i stabilnost – jasan je oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević.

"Ja ne vidim nikakvu zabunu, ovo je teroristički akt uperen protiv srpskog naroda ovde u Metohiji. Ovo je užasno i ovo mora da prestane", poručuje Pavićević.

Pet metaka u trafiku u metohijskom selu Srbobranu – samo pukom srećom niko nije povređen, kaže vlasnica Dana Simonović, koja je u trenutku napada u trafici bila s dečakom iz susednog sela Suvi Lukavac.

"Sinoć se nisam uplašila, a sad me je iskreno strah za decu... Nikome se nisam zamerila, naprotiv", kaže Dana. 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, osudili su napade u selu Goraždevac.

Johanes Han je poručio da se u demokratskoj zemlji razmenjuju reči i mišljenja, a ne nasilje i da je to nešto što svi treba da nauče da bi imali evropsku perspektivu.

Pozvao je sve da se uzdrže od bilo kakvih nasilnih radnji i da izbegavaju nasilje, već da iznose argumente. "Nadam se da sam bio jasan i to je poruka koju ćemo slati svuda i u svakom trenutku", zaključio je Han.

Predsednik Privredne komore Srbije je rekao da se sa kosovskim kolegom saglasio da je jako važno, s obzirom na poslednje događaje na KiM da se pošalje jasna poruka o osudi nasilja. "Zaista ne možemo da razgovaramo o ovim (privrednim) temama i normalizaciji ako se još uvek čuju pucnji i ako je situacija na terenu nesigurna, nestabilna i bezbednosno riskantna", rekao je Čadež.

Grdžaliju je istakao da je vest o nasilju o Goraždevcu veoma negativna i politički i vremenski, jer dolazi u trenutku kada se čine veliki napori da se promoviše region.

"Mi smo se nadali da takvi prizori pripadaju prošlosti, ovo pogađa i Kosovo i Srbiju i ja mislim da je sada vreme da i zakon i pravda i sud daju svoj glas i da svi oni koji su bili učesnici bilo direktno ili indirektno odgovaraju," rekao je Grdžaliju.

Šef Unmika Zahir Tanin osudio nasilje u Goraždevcu

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef Unmika Zahir Tanin osudio je oružani napad koji se dogodio u selu Goraždevac, saopštila je Kancelarija za medije Unmika. "Snažno osuđujem ovaj ozbiljan napad u kojem je oštećena imovina i spomenik", naveo je Tanin.

Šef Unmika je rekao da takve napade oseća cela srpska zajednica na Kosovu i da oni prete da naruše poverenje u bezbednost i odnose među zajednicama.

Zatražio sam od vlasti da odmah istraže ove napade i počinioce izvedu pred lice pravde, rekao je Tanin.

Tanin je, takođe, izrazio zabrinutost zbog još jednog napada koji se sinoć dogodio u opštini Istok, gde je pucano na trafiku u kojoj se nalazilo dvoje Srba, navedneo je u saopštenju.

Fond za humanitarno pravo Kosova pozvao je kosovsku policiju da preduzme sve zakonom predviđene mere kako bi uhapsila i pred lice pravde izvela počinioce napada u selu Goraždevac.

FHP Kosovo navodi da lokalne i centralne institucije na Kosovu pozivaju srpsku zajednicu da se integriše u kosovsko društvo, ali da se sa druge strane ne vidi politička volja u praksi.

U nedelju oko tri časa ujutro u oružanom napadu u Goraždevcu spaljeno je jedno vozilo, jedna kuća je pogođena iz vatrenog oružja, a oštećen je i spomenik lokalnim Srbima ubijenim tokom i posle rata.

Pucanj u trafiku u Srbobranu je, kažu meštani, poruka i ostalim Srbima koji su se u Srbobran vratili 2006. godine. "Šta će biti, ja imam imanje tu imam osam hektara, s babom sam, živim, dokle ću i kako će ovo da bude ja ne mogu da shvatim, star sam, nemam kud", kaže Dragomi Perić iz Srbobrana. 

U Srbrobranu živi dvadesetak Srba. Nekada ih je u tom selu nadomak Đurakovca, na putu Peć-Kosovska Mitrovica, bilo oko 200. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво