Vučić: Gašić ne može da ostane ministar odbrane

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Bratislav Gašić ne može da ostane ministar odbrane nakon izjave da "voli novinarke koje lako kleknu", kojom je uvredio novinarku Televizije B92 i sve žene u Srbiji.

Premijer Vučić se u ime Vlade Srbije izvinio novinarki Televizije B92 Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji, povodom izjave ministra Bratislava Gašića u Trsteniku, istakavši da takve stvari ne mogu i ne smeju da se dogode nikome.

"Moramo da zašštitimo žžene u Srbiji. To je bila lošša poruka za sve žžene. Jedan ministar ne možže to sebi da dozvoli", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je, u izjavi novinarima, dodao da je Gaššić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministara, ali da, uprkos dobrom obavljanju posla u Ministarstvu odbrane, ne može da ostane ministar.

"Imam možda jošš dvojicu takvih u Vladi, bolji je ministar odbrane nego ššto sam ja bio i 10 puta je bolji od nekih našših prethodnika", rekao je premijer.

Naveo je i da je dobro što što se Gašić izvinio i pokajao, ali da to nije dovoljno.

"Moramo da povučemo crtu, da napravimo razliku", rekao je Vučić i objasnio da njegova vlada žželi pristojnu Srbiju kakvu je i obećala.

Objasnio je da time misli na činjenicu da "niko nije postavljao pitanja, niti je upućivao izvinjenja kada su krali novac od hendikepirane dece" i bacali novinarske mikrofone. Takođe je istakao i da su na račun poslanice Pokreta socijalista ovih dana izricane "najgnusnije uvrede, mnogo gore od onoga što je rekao Gašić".

Premijer je naglasio da je stav o Gašiću zauzeo zbog politike pristojne, poštene i uspešne Srbije, a ne zbog napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepošštenje drugih.

"Uvek sam bio protiv hajki i harangi i uvek sam postavljao i svoja leđa i glavu za sve svoje ministre koji su bili izloženi besprizornim napadima, kada su bili krivi samo zato što su ministri u mojoj vladi ili kada su prosto napadani zato ššto neko mora za nešto da bude kriv. Postavljao sam sebe kao štit, zaštitio sam ih od lažnih napada. Time sam štitio Srbiju, istinu i pravdu... Od ovoga što je uradio Gašić, za to ne mogu da iznađem izvinjenje, ni opravdanje", rekao je Vučić.

Zapitao je i zašto oni koji su opljačkali hendikepiranu decu nisu podnosili ostavke, nego mu, umesto toga, kaže, drže moralne pridike i predavanja.

"Od tuge ne mogu da govorim o tom licemerju i bezobrazluku. Ne trebaju mi kampanje, ne treba mi nijedno udruženje. To je moja odluka i jutros u sedam časova je Bata bio kod mene, jer neko je u lice to morao da mu kaže", rekao je premijer i istakao da je Gašić bio lojalniji saradnik od svih drugih.

Međutim, ponovio je da je to morao da uradi jer je građanima obećao da će se boriti za bolju i normalnu Srbiju.

"Ne mislim da to što je Bata uradio može da se svede na neukusnu šalu", rekao je premijer i ponovio da ovako nešto ne sme da se ponovi.

Nisam, dodao je, od onih čistunaca, ali ta žena ništa nije uradila, ni za šta nije bila kriva.

Ničim nije bio isprovociran, ma koliko ja za to njegovo ponašanje tražio opravdanje, rekao je Vučić i dodao da nema nikoga ko bi ga zamenio.

"Bata Gašić je podneo tešku kaznu za nešto za šta drugi nisu. Danas podvlačimo crtu i pravimo razliku", naveo je premijer.

"Takav odnos prema ženama mora da prestane"

Vučić je istakao da ne može neko da se vređa zato što je žena.

"Ne možemo da imamo takav odnos. Sa tim moramo da prekinemo. Ne ulazim u proceduru. Ne znam ko će ga zameniti, Bata Gašić je jedan od mojih najbližih saradnika, moj najbolji prijatelj, neko ko brine o mom životu", naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, u narednim danima će se videti kako će smena biti tehnički izvedena.

"Bata Gaššić je moj prijatelj, na kraju i čovek koji vodi računa o mom žživotu. Razgovarao sam više puta sa njim. Mogli smo da se igramo da on podnosi ostavku, ali nismo. Mislim da će Bata ovo da razume", rekao je Vučić.

Premijer ne isključuje da je možda i preterao u ovoj reakciji, te da će se neko u SNS-u i ljutiti zbog ovakve njegove odluke, ali da misli da je ovo dobro jer je to potvrda onoga što je vlast govorila.

Dodao je da bi Gašić mogao da se vrati u javni žživot.

"Nadam se da će Gaššić za godinu ili dve moći da se vrati u javni žživot, sa većim legitimitetom, jer je podneo žžrtvu koju drugi nisu", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ova izjava jedini razlog za Gašićevu smenu, da ta izjava nije mala, već krupna stvar i da će ubuduće tražiti da to budu krupne stvari. 

Ministar Gašić je nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj" prišao novinarima i upitao da li ih je portparol Ministarstva odbrane držao sve vreme napolju. Zatim je, videvši novinarku koja kleči kako ne bi upala u kadar dok on daje izjavu, dodao: "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu".

Izjavu su jasno zabeležile kamere i mikrofoni novinarskih ekipa, a ona se ubrzo pojavila na Jutjubu i raširila po društvenim mrežama.

Gašić se naknadno izvinio novinarki Zlatiji Labović, ali i javnosti, rekavši da nema opravdanje i da se iskreno kaje zbog izjave.

Na ponašanje ministra odbrane premijer Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da je šokiran i da za takvu izjavu, koju smatra ne samo neprimerenom već i nepristojnom, nema opravdanja, što je danas i ponovio.

Gašićeva izjava je izazvala oštra reagovanja i novinarskih udruženja koja su zatražila smenu ministra odbrane i pozvala na bojkot i protest.

Reagovale su i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednica skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je Gašićevu izjavu kao neverovatnu, čak i za naše prilike.

Da je Gašićev komentar neprimeren rekao je i ministar Aleksandar Vulin, a Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Pokret za preokret osudili su izjavu i zatražili smenu ministra.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара