Oružani napadi u Goraždevcu, nema povređenih

Na području Goraždevca kod Peći nepoznate osobe albanske nacionalnosti izvršile su rano jutros više oružanih napada. Niko nije povređen. Srušen je i spomenik žrtvama NATO bombardovanja. Ovo je napad na celokupan srpski narod koji živi na KiM, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić osudio je napad albanskih ekstremista.

Pucano je na kuću u vlasništvu Saše Petrovića, zapaljen je automobil Srboljuba Kolašinca i spaljena je trafika porodice Vuksanović. 

Napadači su demolirali spomen-obleležje u Goraždevcu posvećeno žrtvama NATO bombardovanja. Kosovska policija je obavila uviđaj i započela istragu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je Tanjugu da će tokom dana u Goraždevcu obići porodice Petrović, Bukumirović, Kolašinac, Vuksanović i ukazao da je u tom terorističkom napadu albanskih ekstremista rano jutros pucano, između ostalog, i na sobu u kojoj je spavalo sedmogodišnje dete.

"Pozivam sve Srbe na Kosovu i Metohiji, a posebno sunarodnike u Goraždevcu da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije", istakao je Đurić ukazujući da su meštani Goraždevca uznemireni.

Đurić je ponovio da je to terorističko delo još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u Pokrajini, naročito u Metohiji, daleko od normalne i od standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu deo EU.

Prema njegovim rečima, nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji kako bi se ono prinudilo na iseljavanje, a da "kristalna noć", kako je nazvao napad, u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma.

"Uveren sam da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okružnju, a privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce ovih bezumnih terorističkih akata", zaključio je Đurić.

Đurić je još jednom osudio incident koji se dogodio jutros oko tri sata, kada su nepoznata lica albanske nacionalnosti pucala širom Goraždevca iz vatrenog oružja. 

Šef policijske podstanice u Goraždevcu Milivoje Srbljak izjavio je da je incident u Goraždevcu okvalifikovan kao izazivanje opšte opasnosti. Srbljak je u izjavi novinarima rekao da je oštećeno jedno vozilo koje je zapaljeno i spomenik u centru sela.

"Delo je kvalifikovano na osnovu odluke tužioca iz Peći. Vozilo je zapaljeno od pucnjave, dok je drugo oštećeno, a takođe je oštećena i jedna kuća. U centru sela je tvrdim predmetom i primenom sile srušen spomenik", precizirao je Srbljak.

Meštani srpskog sela Goraždevac kod Peći veoma su uznemireni posle oružanog napada, izjavio je predsednik privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević.

Vulin: Sramota međunarodne zajednice na Kosovu

Napad na Srbe u Goraždevcu je sramota međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, koja nastavlja da dopušta da se zločini nad Srbima ponavljaju i ne kažnjavaju, poručio je  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Kada ne otkrijete ubice srpske dece u Goraždevcu, onda morate da znate da će se nekažnjeno zlo vratiti", istakao je Vulin u pisanoj izjavi medijima.

Ministar podseća da je kada je Srbija pre dve godine zatražila da se istraga o tom zločinu u Goraždevcu ponovo otvori i ubice pronađu odgovoreno da nema novih dokaza. Nada se da sada ima dokaza da se bar pokušaj masakra nad goraždevačkim Srbima rasvetli i počinioci kazne kada još uvek niko nije kažnjen za masakr nad srpskim decom kraj reke Bistrice.

"Međunarodna zajednica ima priliku da dokaže da joj je stalo do Srba na Kosovu i Metohiji. A to će dokazati samo pronalaženjem zločinaca i njihovim kažnjavanjem", napomenuo je Vulin. 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić osudio je incident u Goraždevcu, ocenivši da oni koji stoje iza toga žele etnički čisto Kosovo.

Skrnavljenje spomenika, uništavanje imovine i ugrožavanje života Srba u Goraždevcu je crveni alarm koji ukazuje na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, ocenio je Rakić u saopštenju.

Naveo je da slike porušenih spomenika, zapaljenih automobila i kuća izrešetanih mecima pokazuju Kosovo kakvo ne bi smelo da bude.

"Nadležni moraju da učine sve da zaštite živote svih građana i dok su počinioci na slobodi preti opasnost od ponavljanja takvih incidenata, koji su za svaku osudu", ocenio je Rakić.

Rakić je takođe zatražio reagovanje međunarodne zajednice zbog tog i drugih incidenata koji se dešavaju na Kosovu, a koji prete da ozbiljno destabilizuju situaciju.  

Lider građanske inacijative SDP Oliver Ivanović zatražio je od predstavnika međunarodne zajednice da izvrše snažan pritisak na kosovsku vladu i policiju kako bi zaštitili Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ivanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da, ako međunarodna zajdnica ne bude izvršila pritisak na zvaničnu Prištinu, njihova "zabrinutost i žaljenje" nakon terorističkih akata neće imati nikakvog efekta.  

Episkop Raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio jutrošnji napad, ističući da to pokazuje da bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji izmiče kontroli lokalnih institucija koje nisu u stanju da pruže sigurnost građanima. 

Gradonačelnik opštine Peć Gazmend Muhadžeri izrazio je nadu da će počinioci  napada u Goraždevcu biti uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde, dodajući da se "nekome ne sviđa" što je posle posete ministara kosovske vlade tom selu prošle nedelje ocenjeno da je situacija u opštini Peć mirna.

"Nakon posete dva ministra u Vladi Kosova mi smo rekli da je situacija mirna i dobra u opštini Peć,a nekome se to ne sviđa. Nadamo se da će počinioci ovog nedela biti uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde", rekao je Muhadžeri.

Muhadžeri je danas sa saradnicima posetio Goraždevac i tom prilikom obišao spomenik NATO žrtvama i deci stradaloj na reci Bistrici 2003. godine.

 

 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво