Srbija bila dobar domaćin ministrima OEBS-a

Učesnici dvodnevnog Ministarskog saveta OEBS-a jedinstveni su u oceni da je Srbija uspešno predsedavala toj organizaciji, u veoma teškim okolnostima na međunarodnoj sceni. Palicu predsedavanja Srbija je predala Nemačkoj. Iako nije bilo saglasnosti o nekim važnim pitanjima, šef nemačke diplomatije smatra da je OEBS potreban, jer je jedna od retkih organizacija u kojoj učestvuju Istok i Zapad.

Kad se odluke donose konsenzusom, pregovorači, zbog usaglašavanja stavova, obično probiju predviđene rokove. Tako je bilo i u završnici OEBS-ove konferencije.

U pres centru "Kombank arene", novinari su satima s nestrpljenjem iščekivali obraćanje Ivice Dačića i budućeg predsedavajućeg, nemačkog šefa diplomatije, koji je zbog obaveza morao da napusti skup pre usvajanja finalnih dokumenata.

"Blago Franku, on odlazi", rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Iako se u svetu često postavlja pitanje svrsishodnosti organizacije osnovane u vreme hladnog rata, nemački ministar smatra da je OEBS danas potrebniji nego ikada. Srbija je, kaže, svojim predsedavanjem tu organizaciju učinila vidljivijom na međunarodnoj sceni.

"Bez ikakve sumnje, ovo je bila godina puna izazova. Mogu da potvrdim, kao neko ko je pratio rad OEBS-a dugi niz godina, da se ne sećam da je u prošlosti organizovana ovako uspešna konferencija. I format Trojke nikada nije bio aktivniji nego tokom predsedavanja Srbije", rekao je Frank Valter Štajnmajer, ministar spoljnih poslova Nemačke.

Pohvale i od čelnih diplomata regiona.

"Čestitam Srbiji na ovom predsedavaju u veoma teškom vremenu, kada se celi svet i naše susedstvo, Mediteran, Ukrajina dramatično promenio", rekla je Vesna Pusić, ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Od Ljubljane, uz čestitke Beogradu na predsedavanju i podrška otvaranju prvih poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom.

"Ja sam zadovoljan što je Slovenija puno podržavala Srbiju na tom putu i na Savetu ministara spoljnih poslova sam kazao da treba brzo da otvorimo poglavlja za Srbiju", rekao je Karl Erjavec, ministar spoljnih poslova Slovenije.

Na dvodnevnom Ministarskom savetu OEBS-a lomila su se koplja oko Ukrajine, migrantske krize i drugih gorućih svetskih tema, ali je udarna vest u svetskim medijima bio susret turskog i ruskog šefa diplomatije.

Učesnici dvodnevnog Ministarskog saveta OEBS-a jedinstveni su u oceni da je bezbednost u Evropi na najvećem ispitu od Hladnog rata. Saglasni su da je potrebno reafirmisati principe Završnog akta iz Helsinkija, usvojenog pre 40 godina.

"Bezbednost je danas veoma komplikovano pitanje. U Evropi vidimo duboke podele i moramo da se bavimo njima. OEBS je zato danas relevantniji nego ikada pre u post hladnoratovskoj eri. Zato je ovaj Ministarski savet bio veoma važan, jer je okupio sve važne ljude. Neke krize su aktuelne, neki konflikti zamrznuti, ali je važno da ne zamrznemo dijalog",  rekao je Lamberto Zanijer, generalni sekretar OEBS-a. 

U pauzama konferencije, članovi delegacija opuštali su se u kafeu "Kombank arene", ali je najveća gužva bila ispred OEBS-ovog foto-automata, gde su se delegati i novinari tiskali za fotografiju, odštampanu kao razglednicu iz Beograda. Mnogima će u sećanju ostati i druženje na svečanoj večeri, uz tradicionalne srpske specijalitete i folklor.

"Veoma sam uživao kada su vaš ministar spoljnih poslova i Sergej Lavrov zapevali. To nema cenu", rekao je Timo Soini, ministar spoljnih poslova Finske.

Utiske iz Beograda na društvenim mrežama prenosili su i ključni ljudi svetske diplomatije. Federika Mogerini o tome je pisala na svom blogu, dok je za nemačkog šefa diplomatije skup u Beogradu bio prilika da se posle mnogo godina otvorenije i u pomirljivom tonu razgovara o ključnim svetskim problemima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи