Učesnici Ministarskog saveta OEBS-a o predsedavanju Srbije

Završnim skupom ministarskog saveta OEBS-a u beogradskoj Kombank areni kasno sinoć okončano je jednogodišnje, po oceni učesnika, veoma uspešno srpsko predsedavanje tom organizacijom.

Srbija je predsedavala OEBS-om u jednom veoma turbulentnom, teškom vremenu punom izazova, što ni na koji način nije umanjilo kvalitet rada srpskog tima, ukazali su proteklih dana šefovi diplomatija zemalja članica.

Američki državni sekretara Džon Kerij je, između ostali, Srbiji zahvalio na uspešnom predsedavanju u 2015.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da je srpsko predsedavanje bilo “izbalansirano i uspešno”.

“"Rusija podržava stav Srbije i premijera (Aleksandra) Vučića kada je reč o obezbeđenju normalnog života i saradnje na Balkanu"”, rekao je Lavrov čestitajući Srbiji na dobroj organizaciji 22. Ministarskog saveta OEBS.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je, preuzimajući predsedavanje, rekao da je njegov utisak da je na beogradskom sastanku vladao otvoreniji pristup i pomirljiviji ton, nego na ranijim skupovima.

Čestitajući Srbiji na predsedavanju u godini punoj izazova, nemački ministar nije propustio da iskaže i puno poštovanje za napredak Srbije u protekloj godini, što je, istakao je, pokazano i u pozitivnoj oceni Evropske komisije i odluci o otvaranju poglavlja.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc je oceno da je srpsko predsedavanje OEBS-om u godini velikih izazova vođeno profesionalno.

"“Ponovo je bilo jasno koliko je važno, usled rusko-ukrajinske krize, obnoviti poverenje", rekao je Kurc i dodao je upravo skup u Beogradu pokazao koliko važno sastajati se i razgovarati.

"Srbija je odradila sjajan posao", reči su kojima je srpsko predsedavanje OEBS-u ocenila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini i dodala da je glavna poruka Organizacije saradnja koja je, kako je rekla, osnov naše bezbednosti i zajedničkog rada u regionu.

Prva potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih integracija Vesna Pusić je uz čestitke Srbiji na predsedavaju istakla da je to bio period teškog vremena “kada se ceo svet, a sigurno i naš mikrouniverzum, dramatično promenio”.

"Srbija je preuzela predsedavanje u godini na čijem početku je svet neprepoznatiljiv u odnosu na ono što je na kraju godine”", rekla je Pusićeva za Tanjug.

Primetila je da se de fakto pre koju godinu činilo da je OEBS organizacija na umoru, koja više neće biti potrebna i koja je ostatak prošlosti, a da se u međuvremenu ona pretvorila u “evropsku platformu na kojoj se svi sastaju i mogu da razgovaraju”.

“"To je jedina organizacija koja je mogla uz saglasnost svih država članica da funkcioniše u ukrajinskoj krizi, što je vrlo važno”, istakla je vicepremijerka Hrvatke.

Ministar spoljnih poslova Kazahstana Jarlan Idrisov je, uz pohavale srpskom predsedavanju konstatovao da je, uprkos kompleksnoj međunarodnoj situaciji, eskalacijom terorizma, migrantskom krizom i sukobima u Siriji i Ukrajini, Srbija uspela da zadrži pravičan, nepristrasan i izbalansiran stav.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je rekao da je Srbija kao predsedavajuća OEBS-u uradila dobar posao i zahvalio našoj zemlji na naporima koje je uložila u rešavanje ukrajinske krize.

"To što se nisu ostvarili rezultati koje smo svi želeli, to je drugo pitanje i to nije u potpunosti u nadležnosti Srbije kao predsedavajuće OEBS, ali bio je to dobar pokušaj. Mislim da je tim Srbije ukupno uradio dobar posao", rekao je Klimkin u izjavi Tanjugu.

Šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur ocenio je da je srpsko predsedavanje OEBS-u odigralo izuzetno aktivnu i pozitivnu ulogu.

"Predsedavanje Srbije je, sa aspekta šefa misije u BiH, bilo izuzetno pozitivno i korisno. Srbija je pokazala izuzetno razumevanje za situaciju u Bosni i Hercegovini", rekao je Mur za Tanjug.

Beograd je proteklih dana bio domaćin skupa u kome je učestvovalo više od 40 šefova diplomatija i delegacija zemalja članica, što je, činilo se, gotovo nemoguće.

Skup su obeležila dva veoma značajna susreta - susret Lavrova i turskog kolege Mevluta Čavušoglua, prvi nakon obaranja ruskog bombardera koji je bio u antiterorističkoj misiji nad Sirijom, te susret Lavrova i Kerija.

Srbija je zahvaljujući direktnim prenosima bila vidljiva u svih 57 zemalja članica OEBS-a.

Sve je prošlo bez i najmanjeg incidenta, bezbednost svih učesnika je bila na najvišem nivou i asluženo Srbija je i za organizaciju dobila najviše pohvale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи