Vlada: Srbija potvrdila da je pouzdan partner na svetskoj sceni

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenili su na konferenciji za medije da je Srbija organizacijom ministarske konferencije OEBS-a potvrdila kapacitete ozbiljnog i pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je veliko zadovoljstvo načinom na koji je Srbija organizovala sednicu Ministarskog saveta OEBS-a i zahvalio se premijeru Aleksandru Vučiću na podršci.

"Možda bi bilo neskromno, ali moram da kažem da je konstatacija svih učesnika, koji su bili prisutni, da odavno nije bilo tako dobro organizovane sednice Ministarskog saveta", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom.

Istakao je da se nikad nije desilo, osim kada je OEBS formiran, da toliki broj ministara bude na jednom mestu. Sednici su prisustvovala 43 ministra spoljnih poslova.

Dodao je i da nije tako često da se Ministarski savet koristi za tako važne sastanke.

"Posle duge rasprave usvojeno je nekoliko dokumenata koji su veoma važni, kao što je borba protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, pitanje mladih i bezbednosti, pitanja koja se odnose na neke konkretne razgovore, u vezi s Moldavijom i Pridnjestrovljem. Nije se došlo do kompromisa o nekim drugim temama, ali svi su istakli da je ton bio značajno drugačiji nego na prošlom Ministarskom savetu u Bazelu", rekao je Dačić.

Kako je istakao, pokazano je mnogo više uvažavanja nego prethodnih godina, a i to da Srbija može da bude dobro mesto za razgovore i dijalog.

"Srbija se pokazala kao ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni, pokazala je da može da predsedava organizacijom. Srbija više nije predmet rasprave u tim telima, već može da bude zemlja koja igra važnu ulogu. To pokazuje promenjen međunarodni položaj Srbije", rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je prvi put u Beogradu održan sastanak ruskog i turskog ministra spoljnih poslova od obaranja ruskog aviona.

Takođe, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini je imala niz bilateralnih susreta čime je skup u Beogradu dobio na značaju.

Kako je rekao, reforme su toliko vidljive da su svi zvaničnici istakli veličinu onoga što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina i ovo je dodatni deo svih uspeha Vlade Srbije.

"Sledeći predsedavajući je Nemačka i mogu da kažem da se atmosfera neće ponoviti kao iz Beograda. Ne verujem da će Štajnmajer da peva, to sigurno", kroz osmeh je naveo Dačić.

Dačić je još jednom istakao da je samit OEBS-a u Beogradu pokazao koliko je Srbija promenila mesto jer "više nije tema sastanka, već je predsedavajuća sastanku".

Vučić: Srbija pokazala najlepše lice

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija tokom održavanja 22. Ministarskog saveta OEBS-a bila centar Evrope, ali i sveta, te da je pokazala izvanredno gostoprimstvo i svoje najlepše lice.

Zahvalio se svima na strpljenju i čestitao ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i drugim službama.

"Na jednog člana delegacije išlo je dvoje naših ljudi, tako nešto nigde u svetu nećete videti", rekao je Vučić.

Dodao je da je protekla dva dana preuzeo na sebe da se bavi "malim domaćim stvarima" i da vidi šta je to što Srbija može da očekuje u narednom periodu.

Ističe da je održao 11 bilateralnih sastanaka, sa predstavnicima najmoćnijih organizacija i država, među kojima su Federika Mogerini, Sergej Lavrov, Džon Keri... Dogovoreno je nekoliko poseta.

"Pre kraja godine turski premijer Ahmet Davutoglu će doći u Beograd na biznis forum", rekao je Vučić i dodao da će doći i turski biznismeni, koji su zainteresovani za privatizaciju, banje, izgradnju turističkih kapaciteta, ulaganje u kompanije.

"Radimo na konačnom datumu, verovatno između 25. i 30. decembra", dodao je premijer. 

U prvoj polovini 2016. u srpsku prestonicu doći će i premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, rekao je Vučić.

"Privodimo kraju razgovore i pokušavamo da se snađemo za gas, kako i odakle da ga dovedemo ako dođe do prekida sa Ukrajinom, ali to pokazuje koliko je odluka da gradimo veća skladišta bila opravdana, da ne zavisimo od političkih kriza koje zahvataju svet", rekao je premijer. 

Prema njegovim rečima, Srbija nije izgubila organizacijom samita, već su privučeni ljudi da dođu u Srbiju.

Premijer je podsetio da je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijom razgovarao o ulaganjima američkih kompanija.

"Veoma sam zadovoljan pogledom koji ima na Balkan i ulogom Srbije u regionu. Zainteresovan je za dolazak američkih kompanija", istakao je Vučić.

Kako je rekao, od Kerija do Lavorova svi su hvalili ekonomske reforme. "Kad hoćete, možete da napravite, mi to treba da radimo, i čista obraza i da se ponosimo našim ugledom u svetu, kako smo uspeli sve da organizujemo", napomenuo je premijer.

U Beogradu je sinoć završen 22. Ministarski savet OEBS-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promene, kao i rusko-turski spor posle obaranja ruskog aviona. 

"Vlast ne želi politički obračun" 

Odgovarajući na pitanje da li država pravi ustupke za određena fizička lica time što će MUP-a da povuče krivičnu prijavu protiv urednika dnevnog lista Kurir Milana Lađeviđa i vlasnika tog lista Aleksandra Rodića, Vučić je odgovorio da ga je ministar Stefanović pozvao pre odluke.

Tada sam mu rekao da MUP radi u skladu sa zakonom i po savesti, rekao je premijer.

"Ćutao sam kada su izgovarane najgore moguće stvari. To su nečije procene, ocene. Ćutao sam kad su govorili i nazivali me ludakom, ubicom. To ste pratili na mnogo mesta. Nije prvi put da neko u novinama govori da neko snajperom rešava stvari u Srbiji", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da vlast ne želi politički obračun ni sa kim u državi, niti da ostavi bilo kakvu sumnju u to, te da je tako razumeo izjavu ministra Stefanovića.

"Mi to ne želimo, ni na koji način ne želimo da ostavimo ni miligram sumnje da tu postoji bilo kakva politika i zato sam ga razumeo", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je Stefanović naglasio da je njegovo lično mišljenje da je Kurir odgovoran, ali da se MUP ponaša na drugačiji način i reaguje drugačije. 

Kako je objasnio, dogodilo se to da je neki list objavio da je bio u podrumu i davao 120 evra i terao nekog da lažno svedoči.

"Nisam bio ne samo sa njima na istom mestu, a kamoli u kafani. Tog čoveka (Kornica) nisam video. Da sam ćutao i da nisam ništa rekao, javili bi se dušebrižnici i rekli: 'Aha, premijer je ćutao, gde ima dima ima i vatre'. Pošto sam demantovao, tražio sam da budem poligrafski ispitan. Samo pošteni mogu da idu na detektor laži", istakao je premijer.

Vučić i Dačić o Dunji Mijatović

Premijer je, govoreći o izjavi Dunje Mijatović, rekao da ona nije bila naročito zlonamerna, ali da mu ni ona, niti bilo ko u svetu, ne možže zabranjivati da govori.

"Naknadno sam pročitao njenu izjavu, i mogu da kažem da i nije bila naročito zlonamerna, i da ste iz te izjave mogli da čujete mnogo više nego ja samo da ste hteli da je pročitate do kraja", rekao je premijer.

Precizirao je da Mijatovićevu nije ni kritikovao zbog njene izjave kao takve, već zbog "sistema koji je na delu".

Ministar Dačić ističe da stav predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović nije i stav OEBS-a, ali da i ona i svi drugi predstavnici OEBS-a mogu uvek o svemu da razgovaraju sa funkcionerima Srbije.

"Taj stav nikako ne može da bude stav OEBS-a, već stav institucije koja nema veze sa njim, u smislu stava cele organizacije. To je mišljenje koja ne mora da bude prihvaćeno", rekao je Dačić i dodao da svako ima pravo na mišljenje, ali nema pravo da ono što je neistina prikazuje kao da je istina.

Kako je rekao, Srbija nije osetljiva na kritike, ali "Evropska komisija se uvek raspriča kad treba da kritikuje nas, a kad treba da kritikuju Prištinu ili Hrvatsku obično su gluvonemi".

Dodao je da i Dunja Mijatović, i onaj ko će je naslediti, budući da joj uskoro ističe mandat, uvek može u Srbiji da razgovara sa bilo kojim funkcionerom.

"Ali kad im pokažete šta se sve objavljuje, oni se čude kako je to moguće. Toliko o diktaturi, pritiscima i svemu ostalom", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pozivanje na ubistvo premijera, svuda bi bio predmet reakcije nadležnih državnih institucija.

"Ovde treba braniti pravo na slobodu mišljenja, a to je kritika vlade. Pozivanje na rušenje vlasti, to nije sloboda miššljenja", rekao je Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво