Zanijer: Uprkos podelama, konkretni koraci napred

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer izjavio je da su na 22. Ministarskom savetu, uprkos podelama koje postoje, postignuti određeni koraci, a da je tokom srpskog predsedavanja ostvaren značajan napredak.

"Uspeli smo da ostvarimo napredak i po pojedinim pitanjima, iako nemamo usvojena dokumenta kako smo ih zamislili i nadali se, ali smo napravili konkretne korake", rekao je Zanijer na konferenciji za novinare posle završetka 22. Ministarskog saveta OBES u Beogradu.

Rekao je da postoji uključenost i angažovanje, uprkos pozicijama koje su različite i kotradiktorne, kao i da je rad na plenarnim sesijama bio intenzivan i da se razgovaralo o mnogim temama.

Dodao je i da je tokom srpskog predsedavanja OEBS ostvaren značajan napredak, uz timski rad i snažno liderstvo koje je pokazala Srbija. 

"Sjajno smo sarađivali sa Srbijom", rekao je Zanijer i podsetio da od 1. januara predsedavanje OEBS preuzima Nemačka, ali da će Srbija, kao članica Trojke, takođe, biti uključena.

On je rekao da je poverenje među drzavama smanjeno, ali da se mora omogućiti atmosfera koja će pomoći da se postignu rezultati.

"I dalje imamo problem nedostatka pomirenja, suočavamo se i sa temama kao što su kršenja pravila igre i principa na kojima je zasnovan OEBS", konstatovao je Zanijer.

Na pitanje novinara iz Ukrajine zašto nije usaglašena izjava oko situacije u toj zemlji, Zanijer je rekao da diskusija nije dovela do zajedničkog dokumenta, ali da će se rad na tom pitanju nastaviti i da će OEBS biti i dalje uključen.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić rekao je, odgovarajući na to pitanje, da je bilo mnogo predloga odluka, ali da su različite zemlje imale različite primedbe, te da dogovor nije bio moguć.

"Tokom dana smo pokušali ja i nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer da razgovaramo sa svim stranama, ali nismo uspeli da dođemo do rešenja", rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи